Vágólapra másolva!
Nem mindennapi mérkőzésen, győzelemmel kezdte meg világbajnoki szereplését a magyar jégkorong-válogatott, amely a divízió I-es vb nyitányán úgy verte 5-3-ra Nagy-Britanniát, hogy egy perccel a találkozó vége előtt még döntetlenre állt az eredmény. Dusan Kapusta tanítványai kedden Belgium ellen lépnek jégre.

Divízió I-es világbajnokság, A csoport, 1. forduló
Magyarország - Nagy-Britannia 5-3 (1-1, 1-0, 3-2)
vezette: Rudolf Lauff (szlovák)
gól: Ladányi (11:49, 21:41), Kovács (52:48 ), Palkovics (59:06), Peterdi (59:34), illetve Ward (3:29), Thornton (41:51), Clarke (58:43)

Az ürességtől tátongó Jordal Amfi-csarnokban a magyar válogatott dolgozta ki az első helyzetet, ám Palkovics lövése elzúgott a brit kapu előtt. A válaszra nem kellett sokat várni, sajnos az ellenfél már pontosabban célzott: három és fél perc elteltével egy távoli lövést Budai ugyan kivédett, de a tétovázó Horváth, Tokaji védőkettős mellől az érkező Colin Ward, a Belfast Giants csatára kotorta a kapuba a pakkot (0-1).

A gól természetesen megzavarta együttesünket, amely pillanatok alatt kettős emberhátrányba került. Előbb Hoffmann kapott kisbüntetést könyöklésért, majd Szélig magas bottal való játék miatt ülhetett le mellé a padra. Ám a csapat kihúzta a hátrányt, majd Peterdi és Palkovics révén veszélyeztetett is.

Forrás: MTIDusan Kapusta, a magyar válogatott szövetségi kapitánya
"Fontos a győzelem, de a hibáinkból tanulni kell. Sajnos a bíró nem igazán volt következetes, a britek sokkal több emberelőnyt kaptak, pedig nem gondolom, hogy ennyivel sportszerűtlenebbek lettünk volna az ellenfélnél. Budai és Ladányi remekül játszott, de a hajrában mindenkire szükség volt a sikerhez. Nincs megállás, kedden a belgák ellen is nyerni kell!"
(MTI)


A második harmadot gyors góllal kezdte a Kapusta-csapat, két perc sem telt el, amikor Ladányi került helyzetbe, lövését még védte a Bakersfield hálóőre, Joe Watkins, ám a kipattanó éppen a Dunaferr csatára elé került, aki másodszorra nem hibázott (2-1).

Erőre kapott az együttes, még emberhátrányból is életveszélyes kontrákat vezettek Ladányiék, a második sor pillanatok alatt két ziccert is elrontott. A játékrész közepére nyomasztóvá vált a mezőnyfölény, ám a brit kapu előtt az összpontosítás hiánya görcsösségbe torkollt. Pedig a Vas, Ladányi, Peterdi sor számtalan helyzetet hagyott ki, a 34. percben Palkovics pedig még az üres kaput is kicselezte, de nem sikerült növelni góljaink számát.

Hogy ez milyen hibának bizonyult, a harmadik harmad elején tudatosult mindenkiben: 41:51-nél Thornton - kihasználva Tokaji kiállítását - emberelőnyben egyenlített (2-2). A védekezés ismét akadozott, s bár Csibi révén egy nagy helyzetig ismét eljutott a válogatott, Budainak sokat lehetett köszönni, amikor a 47. percben védte Cowley, négy perccel később pedig Clarke ziccerét.

Az 53. percben Szélig álompasszát Kovács a hosszú saroknál az elvetődő kapus felett pimaszul átemelve juttatta a kapuba (3-2). A hajrá hatalmas izgalmakat hozott, az utolsó másfél percre Tőkési kiállítása miatt emberelőnybe kerültek a britek, akik Clarke révén pillanatok alatt kihasználták a fórt (3-3).

És még nem volt vége: 54 másodperccel a lefújás előtt Gröschl a kapu mögül centerezte vissza a korongot, a lendületből érkező Palkovics pedig megelőzve Thorntont ismét vezetést szerzett. A britek levitték a kapust, ezt Peterdi okos, félpályás találattal bosszulta meg, beállítva a 5-3-as végeredményt.

A magyar együttes kedden Belgium ellen folytatja világbajnoki szereplését.

A csoport másik mérkőzésén, s csoport nyitányán az olimpiai negyedik fehéroroszok megerőltetés nélkül legyőzték a tavaly még egy osztállyal lejjebb szereplő belgákat. A találkozó első két harmadában még jól tartotta magát a belga együttes, ám az utolsó 20 percben nyolc gólt is kaptak.

A fehéroroszoknál hárman is dupláztak: Andrej Szkabelka (Szalavat Julajev Ufa), Dmitrij Dudik (HC Keramin Minszk) és Oleg Antonyenko (HC Gomel) egyaránt két-két gólt szerzett. Eredményesnek bizonyult Ruszlan Szalej is, aki Anaheim Mighty Ducks védőjeként tavaly NHL-nagydöntőt játszhatott.

eredmények:
Belgium - Fehéroroszország 0-10 (0-2, 0-0, 0-8)
gól:
Szkabelka 2 (4:16, 55:20), Dudik 2 (43:48, 50:17), Antonyenko 2 (52:13, 59:45), Szalej (14:51), Sztrakau (44:11), Jeszaulau (44:46), Makrickij (54:34).

Norvégia - Hollandia 8-0 (2-0, 1-0, 5-0)
gól:
Marthinsen 2 (44:42, 52:27), Knold 2 (52:48, 55:24), Nagel (8:17), Andersen (12:46), Thoresen (34:47), , Olsen (50:08).