Vágólapra másolva!
Április 24. és május 9. között két csehországi város, Ostrava és Prága ad otthont az A csoportos jégkorong-világbajnokságnak. A szombaton kezdődő esemény óriási hokilázat teremt az országban, bár azt nem lehet mondani, hogy eddig elkerülték volna a jeges események az országot: összesen kilencedik alkalommal fordul elő, hogy világbajnokságnak adhat otthont az ország.

Esélyekről nehéz előzetesen bármit is mondani, az utolsó felkészülési mérkőzéseken ugyanis akadtak érdekes eredmények. A szlovákok, akik szurkolói már "elfoglalták" az észak-morvaországi Ostravát, az éremesélyesek közé tartozik, de Frantisek Hossa legénysége utolsó felkészülési mérkőzésen, hazai környezetben 3-0-ra kikapott Svájctól. Pedig a csapatban akad elég világsztár, elég csak az NHL-ből érkezőket említeni. Egyedül talán a szlovákok örültek az Ottawa Senators korai búcsújának, mert így ott lehet a csapatban Marián Hossa és Zdeno Chára, de Miroslav Satan (Buffalo), Marián Gaborík (Minnesota), Pavol Demitra (St. Louis) és Vladimír Országh (Nashville) neve sem cseng rosszul.

Csehország hatalmas elánnal készül, az utolsó felkészülési mérkőzésen azt a Kanadát győzte le a prágai Sazka Arenában, amely kedden még Budapesten vendégszerepelt, s azóta olyan sztárokkal egészült ki, mint Scott Niedermeyer, Jeff Friesen (mindkettő New Jersey) és Brenden Morrow (Dallas).

A hazaiak együttesében is akad bőven klasszis Roman Cechmánek kapus a Los Angeles Kingsben véd, a hátvédek közül Jaroslav Spacek a Columbust, Frantisek Kaberle az Atlantát, Martin Skoula az Anaheimet erősíti. A csatárok közül Jaromír Jagr és Jan Hlavac a New York Rangers, Vaclav Prospal, illetve Petr Sykora az Anaheim, Radek Dvorak és Ales Hemsky az Edmonton, míg Martin Straka a Los Angeles légiósa.

Az amerikai válogatott szakvezetője, a Carolina Hurricanes mestere, Petra Lavioletta sok sztár közül választhatott, be is hívta a Chris Drury, Mark Grier, Jeff Jillson Buffalo-triót. De harcra kész az ismertebb nevek közül Jeff Halpern, Bates Battaglia (mindkettő Washington), Dustin Brown (Los Angeles), Matt Cullen (Florida), Ryan Malone ( Pittsburgh), Richard Park (Minnesota), Erik Westrum (Phoenix) és Andy Roach (Manheim) is.

A finnek két NHL-kapussal vágnak neki a vébének, Jussi Markkanen az Edmonton, Mika Noronen a Buffalo hálóőre, a csatárok között megtalálható Olli Jokinen (Florida), Lasse Pirjetä (Pittsburgh), Niko Kapanen (Dallas), Antti Laaksonen (Minnesota), Niklas Hagman (Florida), illetve Esa Pirnes (Los Angeles) is.

A svédeknél Niclas Hävelid (Anaheim), Daniel Tjärnqvist (Atlanta), Dick Tärnström (Pittsburgh) a menő, az oroszok a buffalói Dmitrij Kalinin, Makszim Afinogenov kettős mellett számolhatnak az észak.amerikai liga legjobb csatárai között számon tartott Ilja Kovalcsuk (Atlanta), Alekszej Morozov (Pittsburgh), Alekszej Jasin (New York Islanders) trióval is.

A szállodások, vendéglősök már most elégedetten dörzsölik tenyerüket, mert május 9-ig szinte mindenütt telt ház lesz. A cseh nagyvárosok központi terein már szerelik a hatalmas kivetítőket, amelyeken majd követni lehet az egyes mérkőzéseket.

A jégkorong-világbajnokságra Prágában új sportcsarnok - Sazka Aréna - is épült, mégpedig mintegy nyolcmilliárd cseh koronás költséggel. Szakértők szerint Európa egyik legkorszerűbb csarnoka a prágai. Ostraván hárommilliárd koronából felújították az ottani CEZ Arénát. A Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági lap szerint a reklámügynökségek nyeresége mintegy 700 millió korona lesz. Ez nagyjából háromszor annyi, mint amennyit a rendezők a belépőkért kapnak. Nagy pénzeket hoznak a tévéközvetítések is. David Marek, a prágai Patria Online pénzügyi elemző csoport szakértője szerint az állam bevételei a világbajnokságból várhatóan egymilliárd koronára rúgnak majd.

Sajtóhírek szerint készülnek a zsebesek és az örömlányok is. A Blesk című bulvárlapnak néhány éjjeli klub tulajdonosa beismerte, hogy a világbajnokság idejére megdrágítják szolgáltatásaikat. A világbajnokság idejére a cseh belügyminisztérium 3500 rendőrt és 500 katonát mozgósított rendfenntartás céljaira.

hország már az A csoportos vb lázában ég/sport/csapat/20040421ujabb.html?pIdx=1