Vágólapra másolva!
A címvédő Kanada a hosszabbításban ütött góllal megverte Finnországot, és ezzel bejutott az elődöntőbe a csehországi jégkorong-világbajnokságon. Szlovákia Svájc legyőzésével jutott be a négy közé.

A két hete még Budapesten készülő gárda kétgólos hátrányból állt fel, és egyetlen percig sem vezetett a mérkőzésen. A győztes gólt a magyar fővárosban duplázó, a tavalyi All-Star-gála legjobbjának választott Dany Heatley szerezte a hirtelen halál hatodik percében.

Negyeddöntő:
Kanada - Finnország 5-4 (0-2, 3-1, 1-1, 1-0) - hosszabbítás után
gól: Heatley (24:27, 65:33), Bouwmeester (28:25), Brewer (39:15), Staios (46:02), illetve Peltonen (06:09), Kallio (07:48), Niemi (37:12), Rintanen (41:55)

Némi meglepetésre az esélytelenebbnek tartott svájciak szereztek vezetést Szlovákia ellen, és előnyüket egészen a második harmad közepéig tartani tudták. Ekkor Strbak egyenlített, majd néhány perccel később fordítottak a szlovákok: egy kapu előtti kavarodást követően az Ottawa Senators All-Star-válogatott védője, Chara lőtt a gólvonalon túlra. A bírók csak hosszas tanakodás - és videoelemzés - után adták meg a találatot, mivel úgy tűnt, hogy egy csatár akadályozta a menteni igyekvő Gerber kapust. A harmadik játékrészben Demitra emberelőnyös góljával a szlovákok végleg eldöntötték a találkozó és a továbbjutás sorsát, az elődöntőben Kanadával találkoznak.

Negyeddöntő:
Szlovákia - Svájc 3-1 (0-1, 2-0, 1-0)

Két világsztár, Peter Forsberg és Nicklas Lidström csatlakozik az elődöntős svéd válogatotthoz. A klasszisok azért mehetnek Prágába, mert tengerentúli klubjuk, a Colorado Avalanche, illetve a Detroit Red Wings búcsúzott az NHL rájátszásától. Forsberg tavaly az NHL pontkirálya és legértékesebb játékosa volt, míg Lidström sorozatban háromszor nyerte el a legjobb hátvéd címét a világ legerősebb bajnokságában. A svédek szombaton a házigazda cseheket büntetőkkel búcsúztató amerikaiakkal mérkőznek a fináléba kerülésért.

Biztossá vált, hogy a jégkorong szülőhazája, Kanada rendezheti a 2008-as világbajnokságot, miután Németország és Svédország visszavonta pályázatát. Kanada először lesz vb-rendező, és éppen a nemzetközi szövetség (IIHF) megalapításának 100. évfordulóján. A mérkőzéseket Québec Cityben és Halifaxben tartják. Ebben a két városban nincs NHL-es csapat, éppen ezért esett a választás rájuk, mivel májusban, a világbajnokság idején még javában tart az észak-amerikai profi elitgárdák Stanley-kupáért folyó harca. Az is bizonyos, hogy 2009-ben Svájc lesz vb-házigazda.