Vágólapra másolva!
Kanada akárcsak tavaly, idén is legyőzte Svédországot a csehországi jégkorong-világbajnokság döntőjében. Az Egyesült Államok gól nélküli döntetlent követően büntetőkkel nyert Szlovákia ellen a bronzmérkőzésén.

A döntőben:
Kanada - Svédország 5-3 (1-2, 2-1, 2-0)
gól: Smyth (14.), Heatley (35.), R. Niedermayer (36.), Bouwmeester (41.), Cooke (51.) illetve Höglund (3.), Alfredsson (8.), Salomonsson (25.)

Gyorsan emberelőnybe került a svéd válogatott, és egy kipattanót Höglund lőtt a hálóba. Lendületben maradt az európai gárda, s egy szép kiugratást követően Alfredsson nem hibázott. Ezt követően a címvédő agresszív letámadásra váltott, s ez meghozta az eredményt: a svédek saját harmadukban eladták a korongot, Morrison pedig kihagyhatatlan helyzetbe hozta Smytht.

A második harmad elején kis híján egyenlített a tengerentúli csapat, de egy gyors lefordulás után a svédek növelték előnyüket. Kanada minden erőfeszítést megtett a hátrány csökkentéséért, és még a szünet előtt két gyors találattal egyenlített. Előbb Heatley szép cselek után emelt a léc alá, majd 52 másodperc múlva sakk-matt helyzetet követően Rob Niedermayer lövése felpattant, és a menteni igyekvő Nylander saját kapujába vágta a korongot.

A záró játékrészből még csak 20 másodperc telt el, amikor először vezetett Kanada: az előretörő hátvéd, Bouwmeester lőtt a svéd kapus lába között a hálóba. Hiába támadott nagy erővel a skandináv gárda, újabb gólt kapott, ugyanis Rob Niedermayer pontos keresztpasszát Cooke értékesítette. A hajrában mezőnyjátékost küldött a svéd kapitány a kapus helyett a jégre, de már nem változott az eredmény. Kanada 1958-59 után először duplázott vb-n.

Az Egyesült Államok gól nélküli döntetlent követően büntetőkkel legyőzte Szlovákiát a bronzmérkőzésén. A sportágban rendkívül szokatlan eredmény után az amerikai részről négyen is értékesítették a büntetőt, míg a szlovákok közül csak ketten, így a tengerentúli együttes az 1996-os bronzérem után most újra dobogós lett vb-n.

A harmadik helyért:
Egyesült Államok - Szlovákia 0-0 - büntetőkkel 4-2