Vágólapra másolva!
A 2001-es (Kaposvár) és a 2002-es (Paks) aranyérmes csapott össze vasárnap a férfikosárlabda-bajnokság döntőjének első mérkőzésén a somogyi megyeszékhelyen. A három nyerésig tartó finálé nyitányán a hazaiak győztek, hihetetlen izgalmak után. A második összecsapásra szerdán kerül sor Pakson.

Eredmény:
Kaposvári KK - Atomerőmű SE 72-69 (18-23, 16-14, 25-17, 13-15)
Kaposvár, 2500 néző
vezette: Bodnár, Valovics
Kaposvár: Simon 21/3, Szőke 2, James 8/3, Filipovic 1, Ivkovic 21. Csere: Trepák 5, Varga R., Dénes 8/6, Sanders 6.
Atomerőmű: Mészáros 8/6, Davis 14/3, Smith 5, Ridl 21/6, Czigler 7. Csere: Kiss Zs.8/6, Érsek, Cseszlai Á. 6/6

Mindkét gárda idegenbeli bravúrral biztosította helyét a nagydöntőben, jóllehet a Kaposvár csak a harmadik, a Paks a negyedik helyen fejezte be az alapszakaszt. De hát - ahogy a tengerentúlon tartják - a playoff az egy új bajnokság, semmi köze nincs az addig történtekhez.

12-12-ig együtt haladt a két csapat, a hazaiaknál Ivkovic és Simon, a vendégeknél az egész csapat remekelt. Ennek megfelelően 16-15-ös kaposvári vezetés után nyolc vendégpont jött hazai válasz nélkül, és 16-23-nál a dunapartiak felé billent a mérleg nyelve. James mindhárom triplakísérlete rossz volt, a paksiaknál Mészáros Zalán két triplával is célba talált. Ötpontos vendégelőnnyel zárult a negyed, hogy aztán 26-26-nál megint egál legyen az állás.

Cseszlai és Dénes triplapárbaja színesítette a a küzdelmet, 26-31-re megint elment a Paks, de Sanders beállt, óriásit szerelt, majd gól plusz jó büntetővel már a Kaposvárt lendítette előre (32-31), de Davis triplájával visszaállt a korábbi helyzet (32-34). James duplával egyenlített, de a lefújás pillanatában a titkos paksi fegyver, Cseszlai hárompontosával a vendégek vonultak vezetéssel az öltözőbe. (34-37)

A második félidőt Ridl triplája vezette be (34-40), erre Dénes hasonlóval válaszolt, de állandósult a paksi előny (39-43). Igaz, csak addig, amíg Dénes és Ivkovic pontjaival fordított a Kaposvár (49-47). Aztán folytatódott a libikóka (51-54), majd a negyed utolsó másodperceiben a bírók vették át a főszerepet. Előbb 54-54-nél nem adták meg Czigler szabályosnak tűnő kosarát, mire Mészáros és Zsoldos edző is reklamált, mindketten technikait kaptak, a Paks csapatkapitánya ezzel ki is pontozódott. Simon mindhárom büntetőt értékesítette, Ivkovic is betalált, így 59-54-es hazai előnnyel kezdődhetett a negyedik negyed.

Az utolsó tíz perc Ivkovic-parádéval kezdődött (66-56), de Ridl három jó büntetőjével és Kiss Zsolt triplájával közelített a Paks. 62-66-nál "megfagyott" az állás, aztán James hat sikertelen próbálkozás után végre bedobott egy triplát, de erre Ridl felelt (65-69). Egy kosár itt, egy kosár ott, 50 másodperccel a vége előtt a vendégek kértek időt. 72-69-nél, 3 másodperccel a vége lőtt Ivkovic két büntetőt hibázott, a lepattanó Cseszlaihoz került, de ő a lefújás pillanatában a gyűrűre dobta a potenciális egyenlítő triplát.

Kmézic Zorán, a Kaposvár edzője: "Nagyon nehéz mérkőzésre számítottam, az is lett, mert a Paks kiváló csapat. A második félidőben keményítettünk a védekezésünkön, ez volt a döntő tényező.

Zsoldos András, a Paks edzője: "Összességében jól játszottunk, de néhány kulcsszituációban fegyelmezetlenek voltunk. Ettől függetlenül bebizonyítottuk, hogy képesek lehetünk idegenbeli győzelemre is, valahol erősítette a hitünket ez a szoros vereség."

Simon Balázs (Kaposvár), a mezőny egyik legjobbja, aki mind a tizenkét büntetőjét értékesítette: "Csak egy meccset nyertünk, semmi több nem történt, nem szabad elhinnünk, hogy most már mi vagyunk az esélyesek."

Ch. Gáll András