Vágólapra másolva!
Sorsdöntő Eb-selejtezőt játszik szerdán este hatkor Kaposváron a magyar férfikosárlabda-válogatott Ukrajnával. A három hét alatt lebonyolódó, hatfordulós sorozat végén a négytagú csoport (Németország, Magyarország, Ukrajna, Belgium) első két helyezettje bejut a jövő évi eb döntőjébe. Az egy-egy győzelemmel és vereséggel álló magyarok esélyei nem rosszak - persze ehhez szerdán Kaposváron, valamint szombaton Belgiumban is győzni kellene.

Zsoldos András szövetségi kapitány sajnos nem számíthat a selejtezőkön Dávid Kornélra és Gulyás Róbertre. Utóbbi Moszkvában új csapatánál készül, előbbit edzője, Dusko Ivanovic nem engedte el a baszkföldi Vitoriából.

"Fáj a szívem, nagyon szeretnék ott lenni a fiúkkal Kaposváron, de Ivanovic hajthatatlan volt, jóllehet jogilag nem gördíthetett akadályt a játékom elé. Egy edzővel azonban nem ajánlatos ujjat húzni, mert minden eszköz a rendelkezésére áll ahhoz, hogy megnehezítse, sőt megkeserítse az életemet" - mondta Dávid, a Tau Cerámica center-bedobója.

- Minden követ megmozgattak, hogy elengedjék a spanyolok?
- Mindent megtettünk. Zsoldos edző például személyesen is felhívta Ivanovicot, s szinte könyörgött neki, de a tréner hajthatatlan maradt.

- Mi lett volna, ha például ön "bekeményít". Hiszen hivatalosan el kellett volna engedni önt, a FIBA ezt megköveteli.
- Persze, csakhogy 33. születésnapom felé közeledve már túl sok profiév nincs bennem, s ezt a néhányat még szeretném problémamentesen lejátszani.

Zsoldos még mindig nehezen tudja feldolgozni a Braunschweigben a németekkel szemben fura körülmények között, tíz ponttal elveszített mérkőzést.

"Finoman fogalmazva is ellenséges bíráskodással találkoztunk. Azzal kezdődött a találkozó, hogy Nowitzki egy dobócsellel, a triplavonalnál megugratta Badert, aki visszaesett a földre, mire azonnal befújták a faultot, pedig Marci hozzá sem ért a Dallas Mavericks sztárjához. Három büntető, s a meccs alaphangját ezzel meg is adták..." - kezdte Zsoldos.

- Mit tud az ukránokról?
- Mindent. Láttam őket: remek, mozgékony center-bedobóik vannak, egy rakás 208-211 közötti játékos, akik a palánk alatt és a triplavonalnál is otthonosan mozognak. Fiatalok, erősek - csak kicsit szeleburdiak. Ebben bízhatunk. No meg magunkban.

- A 213 centis Gulyás miért nem tagja a válogatottnak? Éppen az ukránok ellen nagy szükség lenne rá.
- A nyáron öt hétig edzettünk Pakson, ahol Robi is lakik, nem nagyon láttam rajta, hogy kicsattant volna a csatlakozási vágytól. Hallottam erről-arról, biztosítási problémákról, de például a szlovénoknak négy NBA-kosarasuk van, akik valamennyien játszanak az Eb-selejtezőkön, mindenféle biztosítás nélkül.

- Mit gondol, ott leszünk jövőre az Eb-n?
- Ha most Kaposváron, majd Belgiumban győzünk, és utána idehaza megverjük a németeket - erre akkor lesz igazán esélyünk, ha akkor már nyeregben vannak Okulajáék, és nem lesz szükségük Nowitzki szerepeltetésére -, akkor az ukránok elleni utolsó, idegenbeli találkozó már nem lesz érdekes. Mert Kijevben aligha tudnánk győzni...

Ch. Gáll András