Vágólapra másolva!
2792 nap után újra magyar bajnokin védett Szuper Levente, a legjobb magyar jégkorongkapus. A 24 éves hálóőr, aki éveket töltött el a tengerentúlon a Calgary Flames "farmcsapatánál", s valóban az NHL "előszobájában" toporgott, erre a szezonra hazaszerződött, méghozzá a Dunaújváros együtteséhez. Vasárnap be is mutatkozott bajnoki mérkőzésen - shutouttal, hiszen a DAC 3-0-ra győzött idegenben, az AstraZeneca csarnok 700 nézője előtt.

A 24 éves kapus legutóbb 1997. március 3-án védett magyar bajnoki mérkőzésen, akkor is egy Ferencváros-Dunaújváros összecsapáson. "Csak éppen a Fradi kapujában álltam, s ez a körülmény tette különösen izgalmassá a vasárnapi összecsapást. Régi csapattársaim közül egyedül Dobos maradt meg hírmondónak, no meg Ancsin Laci, de ő ezúttal nem játszott. Igen, kicsit izgatott voltam, de amint azt az eredmény is bizonyítja, sikerült leküzdenem elfogódottságomat"- mondta Szuper.

- Felépült már lovaglóizom-sérüléséből?
- Szinte teljesen, különben nem is vállaltam volna a védést.

- Más élmény itthon védeni, mint, mondjuk, a Calgary Flamesben?
- Azért más. Eszem ágában sincs megsérteni a magyar hokisokat, de az NHL más dimenzió.

- Összecsiszolódott már a csapat és az új svéd edző, Björn Ferber?
- Szerintem karácsonyra csiszolódunk össze teljesen, ez nem egy rövid folyamat. Teljes szemléletváltást követelt meg Ferber a fiúktól.

- Hogyan jellemezné a DAC formáját?
- Kezdünk kijönni a gödörből.

- Ez a felfelé ívelő forma mihez lehet elegendő pénteken, Székesfehérváron?
- Szeretném, ha a győzelemhez. Ennek érdekében mindent el fogok követni, de természetesen garantálni semmit sem tudok.

- Mi a célja a DAC-cal?
- Jó lenne bajnokságot nyerni. Mivel a magyar bajnokság mezőnyéből az Alba Volán és a DAC kiemelkedik, a második hely nem tekinthető igazán sikernek.

Ladányi Balázs évek óta a DAC vezéregyénisége, vasárnap három gólpasszal ünnepelte, hogy visszakerült az őt megillető helyre, az első sorba. "Három hónap kellett hozzá, de helyre állt a világ rendje" - kommentált "Godó", de azért azt is hozzátette, hogy egy házi szabály értelmében ő csak a saját személyével, teljesítményével kapcsolatos kérdésekről nyilatkozhat.

- Akkor ragaszkodjunk ehhez: örül, hogy ismét Peterdivel és Vass-sal alkot egy támadósort?
- Tudtam, hogy ez lesz a vége. A negyedik sorból indultam, egyre feljebb araszoltam, és végül "megérkeztem" a hierarchia tetejére. Amit korábban évek hosszú során kiharcoltam magamnak, azt most néhány meccs alatt újból ki kellett érdemelnem.

- Most akkor erősödött vagy gyengült a csapat? Hiszen nemrégiben kikaptak hosszabbításban az UTE-től, ami mégiscsak óriási meglepetés.
- Szuper Leventével feltétlenül erősödtünk. Ő olyan, mint egy harmadik hátvéd, kint cirkál a mezőnyben, remekül passzol, adott egy gólpasszt is. Ilyesmi ritkaság egy magyar kapustól.

- Van egy svéd és egy cseh légiósuk is.
- Maradjunk annyiban, hogy ők próbajátékon vannak...

Ch. Gáll András