Vágólapra másolva!
Miután nem sikerült kivívnia az olimpiai szereplés jogát, a nagy ászok visszavonulását követően fiatal játékosokkal vágott neki az Európa-bajnoki felkészülésnek az osztrák nőikézilabda-válogatott. Ez az állapot addig marad azonban csak fenn, amíg nem sikerül Simone Spiridon, Gabriela Rotis (mindkettő Hypo), illetve Marina Budecevic (Lützellinden) honosítása.

Miután nem sikerült kivívni az athéni olimpiai részvételt, az osztrák nőikézilabda-válogatott komoly átalakulásba és a fiatalításba kezdett. A szövetségi kapitány Herbert Müller lett, akinek olyan klasszisok nélkül kellett megkezdenie a munkát, mint a válogatottságtól végleg visszavonult Ausra Friderikas, Rima Sypkus és Beate Hoffmann, de nem számíthatott az anyai örömök elé néző Dagmar Müllerre és a betegsége miatt pályafutása befejezésére kényszerülő Laura Fritzre sem.

A hétvégi, bécsi négyes tornán már az újdonsült csapat szerezte meg a második helyet úgy, hogy csak a Hypo Niederösterreichtől szenvedett vereséget, maga mögé utasította viszont Szlovákia és Macedónia legjobbjait.

"Herbert megpróbálta összerakni a csapatot, csupa pozitív motivációt adni minden játékosnak, erősítve ezzel önbizalmát" - nyilatkozta Steffi Ofenböck, a csapat kapitánya. Müller úgy véli, az Európa-bajnokság lesz majd az igazi értékmérő, főleg azoknak a fiatal játékosoknak, akik életük első világversenyén mutatkozhatnak be.

A keretben ugyanis szerepelnek olyan játékosok, mint Petra Blazek, Elisabeth Herbst, Mechthild Rosenkranz, Sabrina Thurner (mind Hypo II) vagy Katharina Reingruber (Maroltinger), akik 1985-ös születésűek, vagy még ennél is fiatalabbak.

Az osztrákok azonban nem szeretnének semmit sem a véletlenre bízni, jelenlegi keretük ugyanis cseppet sem biztosíték arra, hogy a magyarokkal, a franciákkal és a fehéroroszokkal szemben sikerül megcsípni a csoportharmadik, azaz középdöntőt érő helyet.

Így ismét a jól bevált honosításhoz fordulnak. Emlékezhetünk, kilenc évvel ezelőtt, a magyar-osztrák közös rendezésű világbajnokságot azért kellett december közepén rendezni, hogy leteljen az előírt "kihagyási idő", s a litván Ausra Fridrikas (akkor még Ziukiene néven) pályára léphessen Ausztria színeiben.

A mostani kiszemeltek közül Simone Spiridon és Gabriela Rotis a Hypo játékosa, míg Marina Budecevic a Lützellindent erősíti. Előbbi kettő az Ausztria-Hypo meccsen természetesen klubját erősítette az említett tornán, ám Szlovákia és Macedónia ellen már helyet kaptak a nemzeti csapatban is. "Rotis és Spiridon komoly erősítést jelenthet, nemcsak védekezésben, hanem támadásban is" - mondta Müller.

Spiridon 2001, Rotis 2002 óta játszik a Hypóban, mindketten tagjai voltak annak a román juniorválogatottnak, amely az 1999-es kínai világbajnokságon aranyérmet szerzett.

Pincési László

Három válogatottat előzött meg a Hypo/sport/csapat/kezilabda/20041025bekescsaban.html?pIdx=2Német szakvezető az osztrák csapat élén/sport/csapat/kezilabda/20040303kilenccel.html?pIdx=1