Vágólapra másolva!
Csütörtökön este, Ukrajna ellen játssza első Európa-bajnoki felkészülési mérkőzését a magyar nőikézilabda-válogatott, s Békéscsabán mutatkozik be új szövetségi kapitányként Kiss Szilárd is.

Húsz nappal a nőikézilabda-Eb rajtja előtt Békéscsabán lép először a nagyközönség elé a magyar válogatott, amely szerdán, nyílt edzés keretében már "bemutatkozott" a viharsarki közönségnek. A kerethez csatlakozott már Szrnka Horteniza is, a frankfurti átlövő azonban minden bizonnyal csak a pénteki, gyulai meccsen lép majd pályára,

Az ellenfél Ukrajna lesz, amely erős csapattal vág neki az Európa-bajnokságnak, legalábbis a helyi szövetség [origo]-hoz eljuttatott névsorából ez derül ki. A csapat gerincét a BL-selejtezőben a Győrt búcsúztató Motor Zaporizsja adja, ám ha hinni lehet a nevezési lisátnak, akkor a légiósok közül hárman érkeznek a Krim Ljubljanából, négyes a Kometal Szkopából, míg a Hypót Tetjana Sinkarenko képviseli.

A keretben van közelebbi ismerős is, a tavaly még Vácott, illetve a Vasasban szereplő kettős, Ganna Szjukalo (Krim), valamint Irina Csernova (Sassari) is ott lehet az Eb-n.

Hogy Békéscsabán is számít-e rájuk Leonyid Ratner szövetségi kapitány, az nagy kérdés, a hírek szerint ugyanis hiába kezdte meg a felkészülést az együttes, a légiósok kisebb pihenőt kaptak, így csak a jövő héten, a Turcsin-kupára állnak csatasorba.

Magyarország eddig 16 mérkőzést vívott Ukrajnával, 12 győzelem mellett négyszer kapott ki, sajnos utoljára éppen az olimpián (22-23). Előtte azonban akadtak sikerélmények: a horvátországi vébén a középdöntő utolsó összecsapásán sikerült 35-23-ra nyerni, de emlékezetes a négy évvel ezelőtti, romániai Eb-finálé is, amelyet hosszabbítás után 32-30-ra diadalmaskodtak meg Farkasék.

Rizevics nem épül fel

Sérülése olyan súlyos, hogy az Eb-re nem épül már fel Tatjana Rizevics, a BNTU Minszk és a fehérorosz válogatott játékosa. Fehéroroszország a D csoportban a magyarok egyik ellenfele lesz.

az ukrán keret
kapusok:
mezőnyjátékosok:

Csütörtökön, a mérkőzés kapcsán a kontinensbajnokság hivatalos rádiója, a Petőfi adó majdnem minden műsorát Békéscsabáról sugározza.