Vágólapra másolva!
Négy vereség után ötödik találkozóját nagy csatában megnyerte a magyar férfikézilabda-válogatott, így a svédországi Világkupa 7. helyén zárt. A helyosztón a világbajnok Horvátország volt az ellenfél, amellyel 9-9-es félidőt követően 25-25-ös döntetlenre végzett. A heteseknél viszont Fazekas kettőt is kifogott, így a csapat végül 28-26-ra nyert. A tornát a házigazda svédek nyerték.

Világkupa, a 7. helyért:
Magyarország - Horvátország 25-25 (9-9) - hetesekkel 28-26
gól:
Gál 7, Iváncsik T. 4, Császár 4/1, Katzirz 3, Bakos 2, Ilyés 2, Iváncsik G. 2/1, Tombor 2/2, Laluska 1, Vadkerti 1, illetve Dzomba 8/4, Ivankovic 4, Jeftic 4, Kos 3, Sprem 3/3, Blazavic 2, Dominikovic 1, Cale 1.
hetes: 5/4, illetve 8/5
kiállítás: 12, illetve 6 perc

A svédországi férfikézilabda-Világkupa előtt minden bizonnyal elfogadta volna látatlanban a magyar válogatott, hogy az utolsó mérkőzésen a világbajnok Horvátország ellen mérkőzzön, arra ugyanis kevesen számítottak, hogy Lino Cervar tanítványai ennyire gyenge játékkal rukkolnak elő.

Így viszont nem akadt ok az örömre: a fiatal magyar csapat a csoportban három meccsét veszítette el, majd az 5-8. helyért kikapott Szlovéniától is. Maradt a hetedik hely reménye, csakúgy, mint a horvátoknak. Az olimpiai és világbajnokok hadát is soraiban tudó gárda szintén négy zakóval ért el az utolsó játéknaphoz. A vendégeknél a beteg Cervar helyett segítője, Ifran Smaljagic ült le a kispadra, a magyaroktól ezúttal Józsa Dávid és Herbert Gábor maradt ki a csapatból.

Az első öt percben kapura sem sikerült lőni, a kemény horvát védekezés ellenszerét nem sikerült megtalálni, Losert kapus maximum a feszült koncentrálásban izzadhatott meg.

7 perc és 53 másodperc telt el, mire Laluska megtalálta a kapuhoz vezető utat, szerencsére a világbajnok sem volt csúcsformában, hiszen szűk nyolc perc alatt csak Ivankovic, valamint Dzomba tudta bevenni Fazekas hálóját (1-2).

Negyedóra elteltével is mindössze 5-4 állt az eredményjelzőn - sajnos, a horvát vezetés állandósult -, ám ha Iváncsik Tamás kihasználja ziccereit, s azt, hogy Fazekas olyan jól véd, simán megfordulhatott volna az állás. Az egyenlítés így is összejött: Katzirz kiállítása ellenére Iváncsik Tamás emberhátrányból lőtt gólt, sőt, Katzirz alig jött vissza, előnyhöz juttatta az együttest (6-5).

Próbált változtatni Smaljagic, bejött irányítóba a világ legjobb irányítójának tartott Balic, magyar részről Vadkerti jelentett vérfrissítést a bal szélen. 7-5 után Jeftic két találattal egalizált, Dzomba pedig emberhátrányból, kínai figura révén fordított (7-8). A félidő hajráját emberhátrányban kellett kihúzni, csak a rutintalanságnak köszönhető, hogy Jeftic két másodperccel a vége előtt 9-9-re egyenlített.

A második játékrészben előbb 11-9-re, majd 14-12-re húzott el a horvát együttes, Katzirz, majd Gál viszont folytatta a jó sorozatot, s harmadik emberhátrányunkat is góllal, gólokkal zártuk (14-14).

Egy kisebb rövidzárlatot követően 3-0-s szériával újra sikerült előnyt szerezni (18-17), főleg Gál volt elemében, aki az első 30 perc során egyetlenszer sem volt eredményes, a szünet után viszont gyorsan ötször is megadásra késztette Losertet.

Jött a hatodik találat is, Gál szabadalma a futtából háta mögött pimaszul dobott góllal az utolsó 10 percre ismét előnnyel vághatott neki Magyarország (21-20), Császár a legjobbkor dobott kettőt, 24-23 után azonban Blazevic egyenlített, majd Dzomba immáron nyolcadik találatával megfordította az eredményt.

Gál hetedszer is betalált (mondani sem kell, emberhátrányban), ráadásul a találkozó utolsó percét emberelőnyben harcolhatta végig a csapat. Dzomba kiállítását követően Skaliczki László azonnal időt is kért, ám a csapat túl gyorsan ellőtte a labdát. Az utolsó támadást Horvátország vezette, ám Sprem vonalra lépett.

Maradt a 25-25, következtek a hetesek. Tombor belőtte (26-25), Ivankovic lövése elakadt Fazekas bal karjában. Frey lábon lőtte Losertet, Sprem bombája a lécről vágódott a hálóba (26-26). Iváncsik Gergő nem hibázott (27-26), Zrnic viszont kapu fölé bikázott. Császár nyolc méterről végezte el a büntetőt, de sikerrel (28-26), majd Balic ejtését Fazekas kitornázta.

A magyar válogatott tehát 28-26-ra nyert, s első győzelmével - megelőzve a világbajnokot - a Világkupa hetedik helyén zárt.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Talán most voltunk a legkiegyensúlyozottabbak, úgy gondolom, játékunk szervezettsége az első 12 percet elszámítva megfelelő volt. Védőjátékunkban végül ütközéseket mertünk felvállalni, s jó kapusteljesítmény is akadt."

további eredmények, az ötödik helyért:
Izland - Szlovénia 39-34 (18-18)
gól:
Gunnarsson 14/3, Michaelsson 6, Holmgeirsson 5, Hallgrimsson 4, D. Sigurdsson 3, G. Sigurdsson 2, Atlason 2, Geirsson 1, Svavarsson 1, Jonsson 1, illetve Brumen 7/1, Zorman 7, Natek 6, Zvizej 4/1, Backovic 4, Jovicic 2, Mlakar 2, Rutenka 1/1, Ficko 1.
hetes: 3/3, illetve 6/3
kiállítás: 10, illetve 10 perc.

a 3. helyért:
Franciaország - Németország 34-27 (16-14)

döntő:
Svédország - Dánia 27-23 (14-12)