Vágólapra másolva!
Csütörtökre virradó éjszaka holtan találták pamplonai lakásában Vladimir Rivero Hernándezt, a spanyol Portland San Antonio kézilabdacsapatának 33 éves, kubai származású, de magyar állampolgársággal is rendelkező kapusát. Az első jelentések szerint a hazánkban Hernández, Spanyolországban Rivero néven szereplő kézilabdázó depresszióban szenvedett, de halálát a boncolás szerint verőértágulás okozta.

A hatalmas termetű (196 centis, 106 kilós), sötét bőrű Hernández a világ egyik legjobb kézilabdakapusának számított, s tagja volt az athéni olimpiára készülő magyar válogatott keretnek is. Onnan azonban röviddel a kiutazás előtt - fegyelmi okok miatt - kikerült, s Szatmári és Fazekas védte a negyedik helyezésével kellemes meglepetést okozó magyar válogatott hálóját a görög fővárosban. Hernández korábban a Szolnok, a Nyíregyháza és a Dunaferr kapusa is volt, most azonban már negyedik éve Pamplonában védett.

Szerdán este a Teucro csapatát fogadta bajnoki mérkőzésen a Portland, ám Hernández már a reggeli összejövetelen sem jelent meg, ahol - szokás szerint - megkapta volna az éppen soros ellenfélről szóló videoszalagot, hogy felkészüljön a meccsre. Este sem volt ott a találkozón, s mivel nem is adott életjelt magáról, éjjel a klub vezetői szóltak a rendőrségnek, hogy törjék be a lakás ajtaját. Amikor ez éjféltájt megtörtént, a behatoló rendőrök holtan találták a kapust, szobája ágyán fekve. Külsérelmi nyom nem volt rajta, majd a vizsgálat során az idegenkezűséget kizárták a nyomozók, és az első orvosi jelentés mérgezésre utaló nyomokat említett. Csapattársai az utóbbi időben depressziós tüneteket vettek észre rajta, a boncolás azonban természetes okot állapított meg. A klub elnöke, José Ignacio San Miguel és Javier Aquerreta orvos a csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón egybehangzóan kijelentette: az aortában, alvás közben bekövetkezett verőértágulás vezetett a kapus halálához.

A 191-szeres válogatott kapusnak három gyermeke volt, kettő első, kubai feleségétől, egy pedig jelenlegi magyar élettársától, akikkel állítólag együtt is élt Pamplonában. (Az nem világos, hogy a család miért nem volt együtt Hernándezzel a kérdéses napon.) A kubai kézilabdázó nyáron Kupagyőztesek Európa Kupáját nyert a Portlanddal, sajtóvélemények szerint ő volt a siker fő részese.

Carlos Pérez, a magyar válogatott és a Fotex Veszprém kubai származású átlövője döbbenettel értesült barátja haláláról. "Teljesen össze vagyok törve, kisgyermekkorunk óta együtt játszottunk, a serdülő- és az ifjúsági válogatotton keresztül a felnőtt nemzeti együttesig, majd Magyarországon is találkozott a pályafutásunk. Úgy volt, hogy ott lesz az athéni csapatban, csak az utolsó pillanatban került ki onnan, de akkor sem szakmai okok következtében. Depressziójáról nem volt tudomásom, de zaklatott életet élt, az tagadhatatlan" - mondta a világ talán legjobb támadójátékosa.

Ch. Gáll András