Vágólapra másolva!
Két évvel ezelőtt, a dániai kontinensviadal nyitányán 34-23-ra nyert a magyar nőikézilabda-válogatott Fehéroroszország legjobbjai ellen, ilyen kezdést ezúttal Győrött is elfogadna az együttes. Az Európa-bajnokság nyitómérkőzése 17.45-kor kezdődik.

Soha sem fordult még elő a magyar nőikézilabda-válogatottal, hogy Európa-bajnokságon elveszítse a nyitómérkőzést. Az eddigi "legrosszabb" nyitányt négy évvel ezelőtt a vilceai csoportmeccs jelentette, akkor Jugoszlávia ellen csak 33-33-ra futotta, bár az Eb-győzelem után erre már senki sem emlékezett.

A csütörtöki, győri nyitány "deja vu"-érzést kölcsönözhet a keret több tagjának, 2002-ben, a dániai Aarhusban ugyanis ugyanúgy Fehéroroszország ellen kezdte meg a menetelést. Nem véletlen, hogy az ellenfél bő keretben akad bőven ismerős, hiszen Jelena Abramovics kapus mellett Irina Artszomienko, Natalija Artszomienko, Raisza Tyihonovics, Aleszia Kurcsenkova, Tatjana Klimankova és Krisztina Szvatko is ott volt a 34-23-as magyar sikerrel végződött találkozón.

Félni azonban nem kell, Konsztantyin Sarovarov személyében hiába irányítja már egy olimpiai bajnok a fehérorosz gárdát, a csapat minden bizonnyal a vert mezőnyben végez majd. Az elmúlt tíz évben a keleti együttes négy világversenyre jutott ki: az 1997-es és 1999-es vb után már részt vett a romániai és a dániai kontinensviadalon is, előbbin 11., utóbbin 16., utolsó lett.

"Első ellenfelünk a tipikus orosz iskola képviselője, magas és veszélyes átlövőkkel, gyors emberekkel. Videofelvétel alapján kielemeztük játékukat, bízom benne, hogy nem okoznak nekünk meglepetést" - nyilatkozta Kiss Szilárd szövetségi kapitány, aki kedd éjszakára kimenőt adott a csapatnak. A játékosok szerdán érkeztek vissza Győrbe különbusszal.

A találkozó (amelyet a Magyar Televízió élőben közvetít) 17.45-kor kezdődik, a játékvezető a holland Ferry van der Helm, Kees Wiebrands kettős lesz.

A csoport másik összecsapásán a két komolyabb riválisról lehet majd tapasztalatokat gyűjteni, Franciaország és Ausztria ellen komolyabb csata várható. A galloknál Olivier Krumbholz az utolsó pillanatban még húzott egy nagyot, s visszacsábította a nemzeti csapatba az a Stephanie Canót, aki az olimpia után pihenésre való hivatkozással lemondta az Eb-szereplést. A csapat így azért nem gyenge, a keretben még mindig ott van a világbajnokok közül Lejeune, Herbrecht, Tervel, Cano, Pecqueux-Rolland és Wendling, azaz a váz adott.

Az osztrákok nagyon sokat várnak az újonnan honosítottaktól, akik közül Simona Spiridon kisebb megfázással bajlódik (csakúgy, mint Tanja Logvin és Barbara Strass), de minden bizonnyal vállalja a játékot.

A csapat Bécsből érkezett Győrbe, Martin Hausleitner, az Osztrák Kézilabda Szövetség főtitkára örömét is fejezte ki, hogy csekély utazással érkezhettek meg a helyszínre. "A csarnok csodálatos, a pálya borítása kitűnő" - mondta a sportvezető, miután Ofenböckék megtartották az első edzést szerdán.

Ami a többi helyszínt illeti: Békéscsabán már a német újságírók is beköltöztek, s bár azt megjegyezték, elég öreg a csarnok, első látásra elégedettnek tűntek a szervezéssel. A német válogatott este negyed 9-kor Dánia ellen kezdi meg szereplését, míg a románok a svédekkel meccselnek a velünk egy ágon lévő C csoportban.

Debrecenben, az A csoportban a norvég-ukrán rangadó akár a négy közé jutás szempontjából is sorsdöntő lehet (a meccset Kékes Csaba és Kékes Pál dirigálja), a spanyolok várhatóan legyőzik a cseheket. A zalaegerszegi B csoportban Oroszország Szlovénia ellen kezd, míg a délszláv rangadón a szerb-montenegrói csapat Horvátország ellen nyit - legutóbb, a tavalyi világbajnokságon 28-24-re előbbi gárda győzött a csoportküzdelmek során.

Pincési László