Vágólapra másolva!
Nagy csatában, telt ház előtt vívhatta második Európa-bajnoki csoportmérkőzését a magyar nőikézilabda-válogatott, amely ezúttal Ausztriát múlta felül 34-29-re. A szombati szünnap után vasárnap Franciaország következik.

Pincési László helyszíni tudósítása

Európa-bajnokság, D csoport, 2. mérkőzés
Magyarország - Ausztria 34-29 (17-15)
Győr, Egyetemi Csarnok, 2500 néző
v.: Poladenko, Csernega (orosz)
gól: Radulovics 13/6, Kindl 7, Kulcsár 5, Nagy I. 5, Ferling 3, Tóth T. 1, illetve Logvin 13/5, Spiridon 5, Rotis 5, B. Strass 4, Ofenböck 1, Engel 1
hetes: 6/6, illetve 5/5
kiállítás: 12, illetve 6 perc

A második napra sikerült megtölteni a győri Egyetemi Csarnokot, sőt, a hangulat is sokkal jobb lett, hiszen a vendégeket lelkes, hangos szurkolótábor kísérte el.

A hírek szerint az osztrákokat annyira feldobta a franciák elleni győzelem, hogy a nap során nem győztek újságírókat fogadni a szállodában, s bizony meglepetésre készülnek. Jó hír a magyarok számára, hogy Bojana Radulovics sérülése rendbe jött, az ujját fájlaló klasszissal nincs komolyabb baj, árulta el Tállay András, a csapat orvosa. A csapatból ezúttal Szűcs Gabriella mellett Balogh Beatrix maradt ki, azaz Lovász Zsuzsanna szereplésével a Dunaferr-sor erősödött.

A találkozót megelőző felvezető meccsen már sikerült a kötelező: az 1988-as születésű ifiválogatott magabiztosan győzte le osztrák kortársait.

Őrült hangorkánban az osztrák csapat találta meg a fonalat, Logvin bombaátlövéssel, az aprócska tömzsi Barbara Strass pedig szélről volt eredményes. 0-2-nél Kindl és Radulovics még elhibázta a célt, aztán a Dunaferr világklasszis jobbátlövője beindult, előbb egyenlített (2-2), tíz perc elteltével pedig már ötödik találatánál járt.

A védekezés mindkét oldalon akadozott, a magas osztrák falban Kulcsár jól élt, gólokat szerzett, heteseket harcolt ki, a magyarok nyitott formációját viszont Strass a szélről, Spiridon beállóból, Logvin pedig pazar átlövésekből bontotta meg.

Nyolc és fél perc után, kihasználva Rotis kiállítását, Kulcsár végre vezetéshez jutatta a csapatot, az előny úgy nőtt 15-11-re, hogy közben akadt két perc, amikor a kiállított Pigniczki nélkül egy emberhátrányt is pozitívan zárt az együttes. A két játékvezető alaposan kitett magáért, olyan hazai pályát fújt, amilyet ritkán látni.

Négygólos előny birtokában kicsit fújt a csapat, Kiss Szilárd szövetségi kapitány is úgy érezte, itt az ideje pihentetni a kulcsjátékosokat. Ennek megfelelően akadt egy olyan háromperces fázis, amikor őrült cserélgetés jellemezte a csapatot, Mehlmann és Görbicz be sem melegedhetett, máris visszakerültek a kispadra, Kindlt Tóth Tímea váltotta, a zavart pedig Ausztria egy 4-0-s rohammal kihasználva kiegyenlített (15-15).

A hajrában aztán sikerült még visszaszerezni két gólt, a félidei 17-15-ös előnyhöz azonban kellett Sirina is, aki a lefújás pillanatában kifogta Strass ziccerét.

A második játékrész a változatosság kedvéért Sirina-bravúrral folytatódott, Kindl öt hálószaggató bombával jelentkezett tizenkét perc alatt, az osztrák szakvezető, Herbert Müller pedig agyvérzés-közeli állapotban őrjöngött - tegyük hozzá, teljes joggal. A Poladenko, Csernega duó mindent "elkövetett" a magyar siker, legalábbis a sima eredmény érdekében.

26-20-nál, negyedórával a lefújás előtt Müller időt kért, mi mást tehetett volna, de a lejtőn úgy tűnt, nincs megállás. 28-21-ről még sikerült 28-24-re felkapaszkodni, ekkor Radulovics kétszer villant, megnyugtatva a kedélyeket.

A meccs zömét gyakorlatilag a Dunaferr-játékosok vívták, győri kapus segítséggel (Siti Eszter például egy pillanatot nem tölthetett a pályán), a vége 34-29 lett, a D csoport zárásaként a szombati szünnap után vasárnap Franciaország következik.

Nyilatkozatok:
Kiss Szilárd, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Örülök, hogy ilyen magas szintű mérkőzést játszottunk, s hogy egy ilyen erős ellenfelet le tudtunk győzni. Bevallom, a franciák elleni sikerük alaposan megijesztett, készültünk nagyon a mostani találkozóra. A meccs első fele kiegyenlített küzdelmet hozott, aztán a szünet után kijött a frissességünk, ami el is döntötte a mérkőzést."

Herbert Müller, Ausztria szakvezetője: "Először szeretnék gratulálni ellenfelünknek, úgy érzem remek mérkőzést játszottunk, olyat, ami jó propagandája volt a női kézilabdának. A támadás gyorsaságában a védekezés sajnos hátrányt szenvedett, ennek ellenére két jó csapat dinamikus játékot produkált. Elégedett vagyok csapatom teljesítményével, örülök, hogy az utolsó pillanatig versenyben voltunk, küzdöttünk, nem adtuk fel. Azt kívánom, a továbbiakban a játékvezetés fair legyen az Európa-bajnokságon. Ma a bírók hátráltattak bennünket."

További eredmények:
C csoport (Békéscsaba):
Németország - Románia 26-24 (12-14)
Dánia - Svédország 24-21 (11-9)

D csoport (Győr):
Franciaország - Fehéroroszország 29-27 (15-14)