Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság nyitónapja két komoly meglepetést hozott, Szlovénia nőikézilabda-válogatottja egy góllal legyőzte Oroszországot, míg a magyarok D csoportjában Ausztria héttel verte a világbajnok franciákat. Pénteken éppen az osztrákok lesznek Magyarország ellenfelei, várhatóan telt ház előtt gyilkos csata vár a lányokra.

Pincési László helyszíni tudósítása

A sorsolás pillanatában, de talán még egy hónappal ezelőtt is kevés szakember, szurkoló akadt, aki úgy vélte volna, hogy Magyarország legkeményebb csoportellenfele Ausztria lesz. Azt érezni lehetett, hogy a fehéroroszok nem okoznak majd fejtörést (ezt a csütörtöki sima diadal fényesen igazolta is), de a legnagyobb riválisnak mindenki a világbajnok franciákat gondolta.

Nos, a helyzet csütörtök este módosult: Ausztria 17-11-es félidő után úgy verte 36-29-re a gallokat, hogy pillanatnyi kétség sem merült fel győzelmével kapcsolatban. A kapuban Rusznacsenko a legszebb időket idézte, a frissen honosított két román származású Hypo-játékos, Rotis és Spiridon emberhegyként tornyosult a védelem tengelyében, előbbi ráadásul Engel és Ofenböck társaságában hat-hat gólt is vállalt. A legjobb persze Tanja Logvin volt a maga 11 találatával.

"Nagyon fontos, hogy egy tornát győzelemmel kezdjen a csapat. Szenzációsan játszottunk, végig a kezünkben tartottuk az irányítást, az történt a pályán, amit mi szerettünk volna. Köszönöm a közönségnek is a segítséget, büszke vagyok rájuk" - nyilatkozta Herbert Müller, az osztrák együttes szövetségi kapitánya.

Az osztrák szövetség által szervezett módon érkező szurkolókra számít a szakember a magyarok elleni, pénteki összecsapáson is, ám ha hinni lehet a híreknek, ezúttal tényleg telt ház lesz a győri Egyetemi Csarnokban.

Ott, ahol délelőtt 9 és 10 óra között már edzettek a "sógornők", a tréninget Müller segítője, Gódor Mihály tartotta, s amíg a nagy ászok jobbára nyújtottak, addig a fiatal játékosok beszáguldozták a pályát.

A szakvezető úgy látja, a jó kezdés után sokra hivatott az együttes. "A franciák legyőzésével megfelelő pozícióba kerültünk, beszéltem szakértő kollégáimmal, akik szerint az Eb végjátékára is odaérhetünk."

S hogy mit vár Müller a magyarok ellen? "A magyar válogatott nagyon jó támadásban, hihetetlenül agresszív csapat. Ezen a dolgon nehéz lesz túllépnünk, különleges védekező taktikát próbálunk kitalálni ellenük."

Kiss Szilárdot ugyan a sajtótájékoztatón igyekeztek kifaggatni az újságírók, de a szakvezető nem volt hajlandó véleményt alkotni a csoport esélyeiről: "A tapasztalat azt mondatja velem, csak az előttünk álló mérkőzésre koncentráljunk."

Pénteken Debrecenben és Zalaegerszegen szünnapot tartanak, lesz tehát idő elemezni a történteket. Például a németeknek, hogyan kaptak ki vezető pozícióból, rossz hajrával Dániától, vagy az éremálmokkal érkező oroszoknak, akiket hatalmas meglepetésre Szlovénia múlt felül.