Vágólapra másolva!
Vasárnap érkezik új csapatához, a MiZo-Pécsi VSK női kosárlabda gárdájához a horvát-bosnyák kosarasnő, Amra Dapo, akit a menesztett ukrán Anna Bojkó helyére szerződtetett a nyolcszoros magyar bajnokcsapat. A 183 centis, 70 kilós hátvéd-bedobó december 30-án ünnepelte 28. születésnapját, legutóbb a spanyol bajnokság sereghajtójánál, a Canoe Madrid együttesénél játszott. Dapo a pécsiek vasárnap esti edzésén már részt vesz, s ha engedélyei rendben lesznek, szerdán már szerepelhet is a csehországi Trutnovban a baranyaiak soron következő Euroliga-meccsén.

A szarajevói illetőségű kosaras 13 évvel ezelőtt, 1992-ben Rátgéber László játékosa volt, amikor a mostani pécsi mágus még a jugoszláv kadettválogatottat irányította. A nem egészen 16 éves Dapo akkoriban posztján Európa egyik legjobbjának számított, sajnos azonban a délszláv háború megzavarta karrierjét.

Ide-oda sodródott Bosznia, Szlovénia és Horvátország között - utóbbi ország válogatottjának tagja egyébként -, profi pályafutása során 1998 óta megfordult a horvát Montmontaza Zagreb, az izraeli Maccabi Ra'anana, s a spanyol Navarra, az Andalucía, a Salamanca, s legutóbb a Canoe Madrid együttesénél.

Spanyolországban a legutóbbi három szezonban 18,1, 19,5 és 12,1 pont volt az átlaga, tehát roppant ponterős kosaras. "Nem zsákbamacskát veszünk, tisztában vagyok Amra képességeivel, bizonyos tekintetben ő az utolsó darabka a kirakós játékban. Bojkó teljesítményével nem voltunk elégedettek, s ha Keller Annamária és Szakács Ildikó is teljesen felépül - előbbi a napokban kezdi meg a labdás edzéseket -, akkor komplett lesz a csapatunk", mondta Rátgéber.

Ch. Gáll András