Vágólapra másolva!
Több szempontból is a maga nemében eddig páratlan jégkorongtornának, nevezetesen a Kontinentális-kupa négyes döntőjének ad otthont péntektől vasárnapig Székesfehérvár. A sportág második számú európai viadalán a házigazda Alba Volán mellett az orosz Dinamo Moszkva, a szlovák Zvolen, valamint az olasz Milano Vipers vesz részt.

Amint az eseménnyel kapcsolatos szerdai, székesfehérvári sajtótájékoztatón elhangzott: a torna számos különlegességgel szolgál. Most először fordul elő, hogy magyar csapat tagja lehet a Final Fournak, ezt megelőzően a Kontinentális-kupában a legmesszebb a Dunaferr jutott, a 2002/03-as kiírásban a harmadik körben szerepelt - ez akkor a legjobb 12 csapat közé kerülést jelentette. A sorozatnak most először ad otthont olyan ország, amelynek válogatottja nem a világ élvonalának tagja, így óriási sportdiplomácia siker, hogy az Alba Volán megkaparintotta a rendezés jogát.

Ezenkívül a három külföldi alakulatban az előzetes nevezések alapján közel húsz olyan hokis játszik, akik csak azért nem az NHL-ben lépnek jégre, mert a tengerentúlon a profik és a klubtulajdonosok közötti bérvita miatt szünetel a bajnokság. Kétségtelenül az orosz Pavel Dacjuk a legismertebb közülük, ő a tavalyi NHL-es All Star-gálán is játszott, csak éppen a Detroit Red Wings alkalmazottjaként.

Mivel most az NHL nem üzemel, a szakemberek egybehangzó állítása szerint jelenleg az orosz bajnokság a legerősebb a világon, így az ott éllovas Dinamo Moszkva tekinthető a világ legjobbjának. Amúgy a Zvolen is vezeti a szlovák, az Alba Volán pedig a magyar élvonal küzdelmeit, míg a Milano a második hazájában. A zólyomi gárdának az a Jan Jasko a vezetőedzője, aki korábban Székesfehérváron és a magyar válogatottnál dolgozott.

Bár szó volt róla, hogy a Kontinentális-kupára a hazai gárda erősít - akár NHL-es hokisokkal -, ez azonban elmaradt. Ugyanakkor jó hír, hogy pályára léphet a szívproblémák miatt két és fél hónapig pihenő kedvenc, Ocskay Gábor. Társa, a vállficammal kezelt Palkovics Krisztián valószínűleg szintén játszhat.

Pat Cortina, az Alba Volán trénere megjegyezte, hogy számára és minden játékosának óriási kihívás a Kontinentális-kupa. "Senki ne várja és mi sem hisszük, hogy megnyerjük a tornát, de szeretnénk megnehezíteni a riválisok dolgát. Tanulnunk kell az erősebb csapatoktól, hogy jobbá váljunk".

Tóth István, a szervezőbizottság elnöke hangsúlyozta: a 27-30 millió forintos költségvetésű torna három napjának hat mérkőzésére már csak korlátozott számban kaphatóak jegyek, de kizárólag az állóhelyekre. Hozzátette, a bevételből 100 ezer forintot átutalnak a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa károsultjainak és az elhunytak hozzátartozóinak megsegítésére létrehozott magyarországi számlaszámra.

A Kontinentális-kupa négyes döntőjének programja:
péntek
Zvolen (szlovák) - Milano Vipers (olasz) 15.30
Alba Volán - FeVita - Dinamo Moszkva (orosz) 19 ó
szombat
Milano Vipers - Dinamo Moszkva 15.30
Alba Volán-FeVita - Zvolen 19 ó
vasárnap
Alba Volán-Fevita - Milano Vipers 17 ó
Dinamo Moszkva - Zvolen 20.30