Vágólapra másolva!
Magabiztos győzelemmel kezdte meg Európa-bajnoki selejtezősorozatát a magyar férfikézilabda-válogatott, amely Dabason 38-31-re verte Fehéroroszországot. Skaliczki László együttese legközelebb vasárnap, Minszkben ismét a beloruszokkal mérkőzik meg.

Európa-bajnoki-selejtező, A csoport, 1. forduló:
Magyarország - Fehéroroszország 38-31 (19-15)
Dabas, 2000 néző
v.: Basev, Dobrev (bolgárok)
gól: Tombor 7/4, Nagy L. 7, Iváncsik G. 5, Laluska 4, Buday 4, Sándor 3, Herbert 3, Frey J. 2, Ilyés 2, Harsányi 1, illetve Brovko 9/7, Harbok 5, Usacsev 4, Lisica 4, Asztrovszki 2, Vasziljev 2, Hramiko 2, Karsakevics 1, Nekajcsik 1, Haluska 1
hetes: 5/4, illetve 7/7
kiállítások: 18, illetve 6 perc

Telt ház fogadta a magyar és a fehérorosz férfikézilabda-válogatottat Dabason, ahol megkezdődtek az Európa-bajnoki selejtezők A csoportjának küzdelmei. Az első fordulóban talán legnehezebb ellenfelét fogadta a Skaliczki-csapat, s bizony ennek megfelelően csikorogva is indult be a gépezet.

Várható volt, hogy az olimpia utáni vérfrissítés - amelybe belejátszottak a visszavonulások és a sérülések is - átrendezi az erőviszonyokat, Pérezzel, Diazzal, Pásztorral és Gállal könnyedebben jöhetett volna a siker.

Iváncsik Gergő révén gyorsan vezetést szerzett a magyar válogatott, még akkor sem volt okunk izgulni, amikor Garbok megkezdte a gólgyártást, s ezzel 2-1-es előnyhöz juttatta a vendégeket. A Zaporizsja átlövője negyedóra alatt öt találatig jutott, csapata sokáig remekül használta ki lövőerejét, s vezetett is 12 percen át.

Fazekast alig tíz perc alatt le is cserélte Skaliczki László szövetségi kapitány, a helyére érkező Szente beállítása fantasztikus húzásnak bizonyult. A szegedi kapus ziccerek sorát hárította, igaz, kollégája, Krajnov sem maradt le mögötte. (Ennek tükrében érthetetlen, miként született 30 perc alatt 34 gól az első félidőben)

A 12. percben 7-7-nél sikerült utolérni a fehéroroszokat, lendületbe jött a magyar csapat, Nagy még Ilyés kiállítását is góllal "büntette" (10-7). A félidő hajrája egyértelműen a magyaroké volt, a félidő így 19-15-ös hazai vezetéssel zárult.

A második játékrészt Ilyés harmadik kiállítása vezette be, ami piros lapot ért, de ez sem roppantotta össze a csapatot. Tombor és Iváncsik remekül játszott a szélen, szerencsére Szente sem tétlenkedett a kapuban.

A félidő közepére kicsit lankadt a figyelem, a csereként pályára lépő Hramiko többször is megjátszható volt beállós posztban, ennek köszönhető, hogy a fehéroroszok emberhátrányból kétszer is eredményesnek bizonyultak. Vészhelyzet csak azért nem állt elő, mert a cserejátékosok, Herbert, illetve Frey János kivették a részüket a támadásból, Buday magára talált, így a 46. percre már hétre nőtt az előny (31-24).

A hajrában csak a győzelem nagysága vált kérdésessé, ugyan csapatunk előnye már kilenc is volt, végül be kellett érni a hétgólos diadallal (38-31). A csapat legközelebb vasárnap, Minszkben ismét Fehéroroszország ellen lép pályára.

A csoport másik mérkőzésén:
Olaszország - Ciprus 33-21 (16-11)