Vágólapra másolva!
Tulajdonképpen a levegőben lógott az a döntés, amit Török Zoltán, az MKB-Euroleasing Sopron nőikosárlabda-csapatának ügyvezetője hozott meg hétfőn: elküldte az együttestől a 39. életévét taposó szlovák irányítót, Iveta Bielikovát. A Sopron néhány fájó vereséget szenvedett az utóbbi hetekben az Euroligában, s nyilvánvaló volt, hogy az irányító kulcsposztján játszó Bielikova - fénykorában a kontinens egyik legjobbja - már nem képes ezen a szinten sokat hozzátenni a csapat produktumához.

A Sopron honlapján olvasható közlemény, amelyet Török Zoltán ügyvezető igazgató jegyzett, így szól: "Kezdeményezésemre a mai napon szerződést bontottunk szlovák irányítónkkal, Iveta Bielikovával. A helyére kizárólag akkor szerződtetünk új játékost, ha az szakmailag és financiálisan összeegyeztethető, és nem veszélyezteti a stabilitásunkat. Két fiatal junior válogatott játékosunkat ugyanakkor kölcsönadjuk a jelenleg létszámgondokkal küzdő Szolnok csapatának. Somogyi Andrea és Tajkov Georgina, február 1-től május 31-ig a Tisza-parti együttest erősíti. Remélem, hogy az állandó játéklehetőség mellett sokat fejlődhetnek a magyar élvonal felső házában."

Török nem volt hajlandó megvilágítani a döntés hátterét. A kérdésre, hogy a szezon elején megfogalmazott célkitűzés változatlan-e, így válaszolt:
- Természetesen, hiszen mérsékelt célokról van szó. A bajnokságban döntőt kell játszanunk, tavaly ugyanis csak harmadikok voltunk, tehát mélyről indulunk. Ami az Euroligát illeti: a csoportbeosztást megismerve nem lehettek vérmes reményeink.

- Natalia Hejkovában, a csapat edzőjében változatlan a bizalom?
- Változatlan. Neki további egy idényre szól a szerződése, semmi ok nincs arra, hogy kételkedjünk az alkalmasságában.

Bielikova az Euroliga idei sorozatában hatszor lépett pályára, 2,3 pont az átlaga, 21 mezőnykísérletéből 5 volt jó, ami 24 százalékos teljesítmény.

A Sopron a bajnokságban a MiZo-Pécsi VSK mögött két ponttal lemaradva a második, az Eroliga A csoportjában 5/6-os mérleggel negyedik, de továbbjutását nem fenyegeti veszély, még akkor sem, ha a hátra lévő két fordulóból az egyikben szabadnapos. Ugyanakkor a kieséses szakaszban a legjobbak közül kap ellenfelet, és a pályaelőnyt sem élvezheti.

Ch. Gáll András