Vágólapra másolva!
Pontlevonással sújtotta a Dunaferr nőikézilabda-csapatát a magyar szövetség (MKSZ) versenybizottsága, mivel egyik utánpótláskorú játékosa jogosulatlanul szerepelt a február 9-i, Hódmezővásárhely elleni bajnoki mérkőzésen. A tabella első helyéről lecsúszó dunaújvárosiak az ítélet kézhezvétele után döntenek arról, hogy fellebbeznek-e.

Az ügy sajnálatos előzménye, hogy a dunaújvárosi Kulcsár Anita január 19-i halála miatt el kellett halasztani az összecsapást, amelyen aztán játéklehetőséget kapott az 1988-as születésű Fauszt Éva, aki azonban az eredeti időpontban nem rendelkezett a felnőtt bajnokságra érvényes engedéllyel.

Amikor a csapatot sérüléshullám is tizedelte - Radulovics, Lovász, Nagy és Németh is harcképtelen volt -, a klub megkérte a saját nevelésű Fauszt számára az engedélyt, s február 9-re meg is kapta a licencet, a szabály alapján azonban az eredeti időpont szerinti állapotot kell figyelembe venni.

"Amikor Anitát elveszítettük, mindenki jelezte, bármiben a segítségünkre lesz. Aztán a tragédia és a sok sérülés miatt már nem tudtunk volna kiállni, mert létszámban nem voltunk meg, így Fausztot is beneveztük" - mondta Sáriné Kocsis Erzsébet, a Dunaferr nőikézilabda-klubot működtető cég ügyvezető igazgatója.

"Az ítélet kézhezvétele után jogászainkkal egyeztetve döntjük el, van-e értelme fellebbezni. Legkorábban pénteken délután tudok bővebbet mondani" - közölte a távirati iroda érdeklődésére Takács Csaba szakosztály-igazgató.

A találkozót 27-20-ra a Dunaferr nyerte, az MKKSZ illetékes testületének csütörtöki döntésével azonban a két pontot - 10-0-s gólkülönbséggel - a Hódmezővásárhely kapja. A versenybizottság saját hatáskörben járt el, vagyis nem érkezett beadvány.

Katona Sándor, a versenybizottság elnöke elmondta, a szabálykönyv alapján nem lehet azt mérlegelni, hogy egy ifjúsági vagy serdülő korú játékos mennyit tett hozzá felnőtt csapata teljesítményéhez. A klub már akkor elkövette a szabálytalanságot, amikor az adott kézilabdást benevezte az összecsapásra.

A testület vizsgálta a február 23-i - szintén a tragédia miatt későbbre halasztott -, a vendégek 32-23-as sikerével zárult Kőbánya-Spartacus - Dunaferr bajnoki mérkőzést is, amelyen mindkét gárda jogosulatlanul szerepeltetett egy-egy játékost. Fausztnak az eredeti időpontban ez esetben sem volt licence, míg a fővárosiaknál Borkowska Katalin játszott engedély nélkül.

Utóbbi játékos az Esztergom visszalépése miatt váltott klubot, vagyis a mérkőzés korábban kiírt időpontjában még nem volt spartacusos. A csütörtöki döntés értelmében ezt a találkozót újra kell játszani, mégpedig a két klub közös megegyezése alapján és teherviselésével március 31-ig. A Dunaferr a versenybizottság határozatai alapján négy pontot vesztett, de kettőt még visszaszerezhet.