Vágólapra másolva!
A múlt csütörtöki, Zaporizzsja elleni Euroliga-nyolcaddöntő visszavágón mutatott játékot nem tűzhették a kalapjuk mellé a pécsi kosarasok, a lényeg azonban az: a Rátgéber-csapat ott van földrészünk legjobb nyolc női kosárcsapata között. Hogy a Final Fourban is ott lesz-e harmadszor a magyar együttes, az csak a jövő kedden, Pécsett kezdődő Bourges elleni, két nyerésig tartó párharc után derül ki. Mindenesetre a bíróküldéssel nem igazán elégedett Rátgéber László, a magyar bajnok mesteredzője.

"A magyar sportdiplomácia csődjének érzem, hogy csupa nyugati bírót kaptunk Gologanovot leszámítva, aki viszont a Croatia Zagreb ellen csalárd módon kiejtette a BSE-t az Európa-kupából. Mindegy, jól kell játszanunk, és akkor nem lesz arra mód, hogy külső körülmények befolyásolják a továbbjutást" - jegyezte meg Rátgéber.

- Összeesküvést sejt?
- Még véletlenül sem, csakhogy a negyeddöntők párosítását nézve egyedül a Bourges-nak lehet némi esélye Nyugat-Európából bejutni a Final Fourba. A Ros Casares ellenfele, a Szamara még veretlen, s bár papíron a Bourges ellen is mi vagyunk az esélyesek, itt kiegyenlítettebbek az erőviszonyok.

- Vasárnap este, a Városmajorban viszont remekül játszott csapata a BSE ellen.
- Ennek örülök is, különösen azért, mert ezzel talán kilábaltunk a hullámvölgyből. A Városmajorban nem sok csapat tud győzni több mint harminc ponttal.

Bodrogváry Iván, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára - maga is rendszeresen ellenőrködik Euroliga- és Európa-kupa-meccseken - úgy érzi, Rátgéber eltúlozza a bíróküldés jelentőségét. "Jobb meggyőződésem ellenére felhívtam telefonon a bolgár Koszta Ilievet, a FIBA Europe bíróküldésért felelős tisztségviselőjét. Szinte kinevetett, és azt mondta, már a feltételezés is sértő, hogy bárki is befolyásolta volna a játékvezetők kijelölését" - mondta a főtitkár.

- De azt ugye nem állítja, hogy bírók még nem döntöttek el kosárlabda-mérkőzést így vagy úgy?
- Persze, hogy nem állítom, én is láttam már karón varjút. De szerintem nem szerencsés előre tolvajt kiáltani. Szerintem a Pécs simán kiüti a Bourges-t, és akkor senki sem fog a játékvezető-küldésre emlékezni.

A negyeddöntő párosítása:
Szamara (orosz) - Ros Casares Valencia (spanyol)
MiZo-Pécsi VSK - Bourges (francia)
Gambrinus Brno (cseh) - Lotos Gdynia (lengyel)
Lietuvos Vilnius (litván) - Dinamo Moszkva (orosz)

A Pécs-Bourges párviadal játékvezetői:
Március 15., kedd, 18.00 óra: Serge De Coster (belga) és Dimitar Gologanov (bolgár), ellenőr: Mihail Davidov (orosz)
Március 18., péntek, 20.30: José Araújo (portugál) és Keith Christopher Williams (brit), ellenőr: John Goncalves (máltai)
Március 24., csütörtök, 18.00 (ha szükséges): Marcello Reatto (olasz) és Vincent Delestrée (belga), ellenőr: Marijan Hafner (szlovén)

Ch. Gáll András