Vágólapra másolva!
A MiZo-Pécsi VSK hazai pályán aratott diadalával 1-0-ra vezet a francia Bourges ellen a nőikosárlabda-Euroliga két sikerig tartó negyeddöntőjében.

Euroliga, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
MiZo-Pécsi VSK - Bourges (francia) 70-61 (21-12, 21-20, 10-17, 18-12)
Pécs, 5000 néző
v: de Coster (belga), Gologanov (bolgár)
pontszerzők: Károlyi 19/6, Iványi 13/3, Branzova 10/3, Béres 10, Dapo 8, Vilipic 6, Fegyverneky 4, illetve Palau 15, Jekabsone 14/3, Bjedov 14/3, Dumerc 12/3, Godin 2, Drljaca 2, Reghaissia 2

Már a kezdés előtt háromnegyed órával óriási hangulat uralkodott a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a környéken ekkor már gyakorlatilag nem lehetett parkolóhelyet találni, míg odabent a hivatalos 3500-nál jó másfél ezerrel többen szorongtak a lelátón. Öt perccel hat óra előtt aztán robbant az aréna: az őrjöngő közönség duda- és dobszóval köszöntötte a hazai kedvenceket a bemutatásnál, majd a vezértrombitást kísérve elénekelte a nemzeti himnuszt.

A háromszoros Euroliga-bajnok Bourges kissé megszeppenhetett a viharos fogadtatástól, hiszen a 4. percben már 13-2-es hátrányban volt. A lett Jekabsone ugyan valamelyest felhozta az ellenfelet, ám a nyitónegyed végén már ismét megnyugtató volt a különbség.

A folytatásban sem lankadt a baranyaiak lendülete, a magas sorokkal operáló vendégek között némi meglepetésre "nagyon élt" a center Vilipic és Béres is, míg távolról viszonylag kevés próbálkozás akadt. A fokozatosan 6 pontra feljövő riválist aztán mégis Károlyi és Iványi triplája - továbbá Drljaca bokasérülés miatti kiválása - fékezte meg. A nagyszünetben 42-32 volt az állás.

Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy bár a Bourges hatékonyabban dobta a kétpontosokat (45/50 százalék), 20 perc alatt mindössze egy hármast értékesített a PVSK 4-ével szemben, amely a lepattanócsatát is 17-15-re nyerte.

Térfélcsere után Béres törte meg a kétperces kosárcsendet, majd a franciák 5-0-ás rohamára a hibátlanul büntetőző (8/8) Dapo válaszolt. A játékrész vége ismét a mindvégig hátrányban lévő feketéké lett, akik a 30. percben egy 11-0-ás sorozattal 52-49-re felzárkóztak.

A nézők legnagyobb megdöbbenésére az ellenfél - a mérkőzés során először - kiegyenlített a zárófelvonás kezdetén, de ekkor jött Branzova és Károlyi, akiknek nem remegett meg a keze a legfontosabb pillanatokban. Az utolsó percnek 65-61-gyel vágtak neki az együttesek, az ellenfél két kísérletet is elrontott, így a házigazdák az idény során harmadszor is legyűrték a franciákat.

Rátgéber László, a Pécs vezetőedzője: "Iványin látszott a múlt heti influenzája, a többi szervező játékos pedig nem tudta pótolni őt. Ez a csapat és a közönség diadala volt! A magyar sportban nagyon meg kell becsülni a legkisebb sikereket is, mert a nagy ellenfelek mindenütt védelmet élveznek."

Pierre Vincent, a Bourges trénere: "Nagyon fiatal még a csapatom, néha elkapjuk a fonalat, néha viszont nem jönnek össze a meccsek. A hét végén óriási mérkőzést játszottunk Valenciennes-ben, és az még benn volt a lányok lábában. Remélem, pénteken kiegyenlítünk."

A párharc második találkozójára pénteken 20.30 órakor kerül sor Bourges-ban, míg az esetleges 3. összecsapást ismét Pécsett játsszák jövő csütörtökön.

Az Euroliga két sikerig tartó negyeddöntőjének első mérkőzésein csak a Dinamo Moszkvának sikerült idegenbeli győzelemmel közelebb kerülni a továbbjutáshoz. A sorozatban egyedüliként veretlen Szamara - amelyet sokan már mint az április 22-24. között sorra kerülő Final Four házigazdájaként emlegetnek - a Valenciát verte, míg a Brno csak az utolsó másodpercben dobott triplával bizonyult jobbnak az MKB-Euroleasing Sopront búcsúztató Gdyniánál.

További eredmények:
Vilnius (litván) - Dinamo Moszkva (orosz) 73-77
Brno (cseh) - Gdynia (lengyel) 66-63
Szamara (orosz) - Valencia (spanyol) 62-51