Vágólapra másolva!
Tavaly november 18. óta Sterbenz Tamás a magyar női kosárlabda-válogatott szakvezetője; a szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, a szakmai vezetésben bekövetkezett váltás teljes személycserével párosul a korábban szép sikereket elérő, de az idei, törökországi Európa-bajnokság előtt pótselejtezőre kényszerülő válogatottnál.

A menedzserszemléletű vezetés ma már minimális követelmény, fogalmazta meg a sajtótájékoztatón Bodrogváry Iván, az MKOSZ főtitkára.

Ennek szellemében Szetey András - a Dél-Magyarország főszerkesztője, a szegedi SZEVIÉP NB I-es női kosárcsapat vezetője - személyében új csapatvezető-menedzsere van a nemzeti együttesnek, asszisztense Tahin Péter, Sterbenz segítője Fűzy Ákos, az Euroliga-döntős MiZo-Pécsi VSK másodedzője, az új masszőr Hajba Ferenc, egyedül a három évtizede a válogatott mellett dolgozó csapatorvos, dr. Hepp Ferenc maradt meg a régi stábból.

"Ha a csoportból továbbjutunk, akkor a továbbiak szinte gyerekjátéknak tűnnek" - jegyezte meg Sterbenz, s ha arra gondolunk, hogy a pótselejtező első szakaszában a legutóbbi Eb negyedik helyezettjét, Lengyelországot, valamint Finnországot kell magunk mögé utasítani, akkor nem tűnik túlzásnak az edzői vélekedés.

Ha sikerül megcsípni az első helyet a hármas csoportban, akkor irány Törökország, ahol a másik két csoport első helyezettjével vív egy hármas körmérkőzést a magyar együttes, melynek végeztével csak az első jut be az Eb tizenkettes döntőjébe.

"Mindenkire számítok, de most úgy tűnik, hogy Iványi Dalma San Antonióban szerepel a WNBA küzdelmeiben, Fűrész Emőke pedig krónikus sérüléssel bajlódik. Béres Tímea viszont vállalja a szereplést. Cserny Réka játéka azon is múlik, hányadik helyen kel el a WNBA draftján" - fűzte hosszá Sterbenz.

Azokkal a játékosokkal, akik vállalják a felkészülést, szerződést köt a szövetség - ez is újdonság -, nem beszélve arról, hogy örömmel közölhette Bodrogváry: sikerült átfogó biztosítást kötni a játékosok testi épségére. Ha valaki a válogatottban sérül meg, akkor felépüléséig napi harmincezer forint üti a markát, ami azért nem csekélység. Ezentúl új szerelésben játszik a nemzeti együttes: a szerelést az AND 1 biztosítja.

Bodrogváry azt is bejelentette, hogy csütörtökön végképp rendezte a szövetség tartozását az elmúlt ciklusban az Eb-selejtezőkön szerepelt játékosokkal és edzőkkel szemben, azaz tiszta lappal kezdődhet az új felkészülés.

Melynek nyitánya a július 4-16. között esedékes poprádi edzőtáborozás lesz, öthetes teljes pihenőt, vakációt követően. Július 21-én és 22-én Kassán mérkőzik meg a csapat Szlovákiával, majd július 28-31. között Franciaországban szerepel négyes felkészülési tornán.

A négy pótselejtező-meccs időpontja:
Augusztus 7.: Lengyelország-Magyarország
Augusztus 10.: Magyarország-Finnország, Miskolc
Augusztus 16.: Magyarország-Lengyelország, Sopron
Augusztus 19.: Finnország-Magyarország

Ch. Gáll András