Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai régiójának hivatalos honlapja, a www.fibaeurope.com jókora interjút készített Alicia Potóval, a Gambrinus Brno ausztrál irányítójával. A pénteken, az oroszországi Szamarában kezdődő Euroliga-négyes döntő nyitányán a csehek a MiZo-Pécsi VSK-val játszanak a fináléba jutásért - az 1999-2000-es szezonban a GYSEV-Sopront erősítő Poto szerint a magyar bajnok "valamit nagyon jól csinál", mert évről évre ott van a legnagyobb európai vetélkedés esélyesei között.

A Brno a minap nyerte jubileumi, tizedik cseh bajnoki címét, az USK Praha elleni 3-0-s összesítésű döntőben. Poto a csapat egyik erőssége volt az irányító posztján.

- Különösen a finálé harmadik összecsapásán, melyet 80-48-ra nyert meg a Brno, remekelt együttesük. Mire jogosítja fel önöket ez az eredmény a szamarai Final Four előtt, ahol a MiZo-Pécsi VSK-val csapnak össze az elődöntőben?
- Rendkívül szilárd csapat a Pécs. Valamit nyilvánvalóan nagyon jól csinálnak, ha minden évben ott vannak az Euroliga élmezőnyében. Velük kapcsolatban az a meglepő, hogy papíron nem rendelkeznek sztárjátékosokkal, azonban roppant hatékonyan kosárlabdáznak, csapatként remekül funkcionálnak.

- Mi az, amiben fölébük kerekedhetnek?
- Arra kell összpontosítanunk, ami az erősségünk: rohannunk kell, a gyors kontrák jelentik az erősségünket, így ezt kell tökéletesítenünk az edzéseken. Természetesen a Pécsnek is megvan a gyenge pontja, de hogy ez mi, arról nem beszélnék.

- Érdekes módon, ellentétben a legtöbb európai sztárcsapattal, a Pécs együttesében nem játszanak tengerentúli kosarasok.
- Nem is szorulnak rájuk. Kelet-európai, illetve hazai játékosokkal töltötték fel keretüket, s ebből a játékosállományból kihozzák a maximumot. Mi azonban felkészültünk belőlük.

- A Pécs kulcsembere Iványi Dalma, aki az Euroliga egyik kiemelkedő alakja ebben a sorozatban. Átlaga 11,6 pont, 6,1 lepattanó, 7,1 gólpassz és 2,8 labdaszerzés. Iványi májusban a WNBA-be megy, a San Antonio Silver star csapatához. Hogyan tudják megállítani ezt a "gépet"?
- Dalma nagyszerű kosaras, dinamikus és hihetetlenül okos. Nyilvánvalóan ő a Pécs motorja, szinte minden, amit jól csinál a csapat, tőle indul. Számomra adott a feladat: le kell lassítanom, és meg kell akadályoznom, hogy uralja a mérkőzést. El kell vennünk a lehetőségeket a Pécs vezéregyéniségeitől, például Béres Tímeától is, a remek centertől, akivel még az 1999-2000-es évadban együtt játszottam Sopronban. El kell érnünk, hogy a kiegészítő emberek kényszerüljenek a dobások elvállalására, ők talán többek hibáznak, mint a kulcsjátékosok.

- Kivel találkoznának szívesebben a döntőben - már ha eljutnak odáig?
- Nézze, a Szamarában annyi nagymenő játszik, és olyan sokan dönthetik el a mérkőzést, hogy velük senki sem akar találkozni. Ők a trófea nagy esélyesei, ráadásul otthon játszanak.

Ch. Gáll András