Vágólapra másolva!
Döntetlennel kezdte meg szereplését a magyar jégkorong-válogatott a debreceni divízió I-es világbajnokságon, miután az első fordulóban 2-2-t ért el a feljutásra is esélyesnek tartott Norvégiával szemben.

Pincési László helyszíni tudósítása Debrecenből

Divízió I-es jégkorong-vb, A csoport:
Magyarország - Norvégia 2-2 (2-1, 0-1, 0-0)
Debrecen, Főnix-csarnok, 2500 néző
v.: Anatolij Zaharov (orosz)
gól: Erdősi (3.43), Ocskay (17.35), illetve Knold (4.41), Ask (22.59)

"Heja Norge!" - szállt a kósza kiáltás a Hódos Imre Sportcsarnoktól a Főnix felé, válasz azonban nem érkezett a provokatív kijelentésre. Pedig ott még akadt volna, aki visszafeleseljen, hiszen az impozáns debreceni létesítmény főbejáratánál tolongtak a szurkolók. Tolonghattak volna többen is, ugyanis a meccs kezdetén siralmas látványt nyújtott a nézőtér, talán félháznyi drukker érkezett a Norvégia elleni, legfontosabb összecsapásra.

A két csapat örökmérlege nagy norvég fölényt mutatott ugyan (tíz norvég, négy magyar siker, két döntetlen), ám a legutóbbi öt összecsapáson két magyar diadal és két pontosztozkodás született - az egyik éppen legutóbb, a stavangeri olimpiai selejtezőn (3-3).

A várakozásoknak megfelelően a skandinávok léptek fel támadólag, Olsen lövését, majd emberhátrányban Knold bombáját is védte Szuper. A negyedik percben mégis a magyar csapat szerzett vezetést, Csibi botladozott a koronggal, már-már szerelték, amikor a balról lendülettel érkező Erdősi megtalálta az árva korongot, s hatalmas gólt ragasztott Grotnes kapujába (1-1)

Forrás: MTI

Palkovicsék gólöröme - jól kezdett a magyar hokiválogatott

Megélénkült a közönség, Szuper futballkapusokat megszégyenítve, a levegőben úszva fogta Ryman löketét, ám a boldogság egy percig sem tarthatott. Ahogy a vezetés, úgy az egyenlítés is teljes váratlanul érkezett: Ladányi eladott korongjával Bastiensen elhúzott a balszélen, megvárta, amíg az érkező védők elcsúsznak előtte, okosan középre játszott, Knoldnak pedig nem okozott gondot az üres kapuba csúsztatni (1-1).

A játékrész közepére erősített a magyar együttes, ám a pankrációjelleget csak norvég helyzetek tudták megtörni. Svasznek kiállítását megúsztuk egy Trygg-lövéssel (és Szuper-védéssel), a másik oldalon viszont a hajrában nem volt ilyen szerencséje Grotnes kapusnak, aki már kesztyűje alatt érezte a korongot, ám Ocskay kisodorta, s a kapuba lőtt (2-1).

A pihenő a norvégoknak tett jót, három perc után ugyanis sikerült egyenlíteni. Egy előrevágott magyar korongot Grotnes kapus emelt vissza, éppen a kék vonalon ólálkodó Bastiansen elé, akinek lövését Szuper még védte, a kipattanóra érkező Ask viszont nem kérdezett, csak lőtt (2-2).

Nem unatkozott a két kapus, a vendégek próbálták is kizökkenteni Szupert, Hallemet majdnem meglincselték a magyar védők, miután fékezésével a dunaújvárosi kapus arcát betemette jégszilánkokkal... A lövések pedig csak jöttek, az egyik oldalon Thoresen, Marthinsen és Trygg, a másikon Erdősi, majd Sille hagyott ki nagy lehetőséget.

A hajrában a norvégok előtt adódott még ziccerlehetőség, de a kettő az egy elleni szituációban a visszakorcsolyázó Horváth parádésan mentett - maradt a 2-2-es eredmény. Két harmad után a statisztika arról árulkodott, hogy Norvégia játszik támadóbban, hiszen 35 lövésével szemben Magyarország csupán 23-at regisztrálhatott. Az utolsó húsz percre mindkét csapat úgy érkezett, dűlőre szeretné vinni a dolgot, hiszen a döntetlen nem jó a továbbjutás szempontjából. Marthinsen ellen továbbra is Szuper nyerte a csatákat, a 45. percben Ygranes védő módjára megbikázott lövése a bal sarok mellett suhant el.

A hajrára már csupán saját harmadát tartotta hősiesen a magyar együttes, támadásba lendülni ritkán tudott - s talán nem is akart. Palkovics az 56. perc elején sportszerűtlen magatartásért tíz perc fegyelmivel befejezte a mérkőzést, Fodor magas bot miatt két percre a büntetőpadra csücsült, ennek ellenére az eredmény már nem változott.

A végeredmény 2-2 lett, a csapat pontszerzése akár bravúrosnak is mondható az A csoportos tagságra pályázó skandinávokkal szemben. A válogatott hétfő este 20 órától Japán ellen lép pályára.

A világbajnokság állása:
1. Japán 2 pont (8-1)
2. Lengyelország 2 (2-0)
3. Magyarország és Norvégia 1-1
5. Nagy-Britannia 0 (0-2)
6. Kína 0 (1-8).