Vágólapra másolva!
1984 óta először sikerült legyőznie Japánt a magyar jégkorong-válogatottnak, amely a debreceni divízió I-es világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetését aratva 3-0-ra nyert az ázsiai gárda ellen, s a csoport egyik nagy esélyesévé lépett elő.

Pincési László helyszíni tudósítása Debrecenből

Divízió I-es jégkorong-vb, A csoport
Japán - Magyarország 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)
Debrecen, Főnix-csarnok, 2000 néző
v.: Peter Orszag (szlovák)
gól: Szélig (18.59), Ladányi (37.25), Ocskay (57.07)

Japán számára Magyarország ellen jött el az erőfelmérés valódi ideje, hiszen a vasárnapi, Kína elleni bemelegítő sikerből sok mindent nem lehetett leszűrni az ázsiai együttes valódi képességét illetően. A nézőtéren sajnos továbbra is az üres székek domináltak, a Szívtiprók (azaz a B-közép) viszont ismét tiszteletüket tették a Főnix-csarnokban.

Magyar szempontból rosszul kezdődött a mérkőzés, Horváth botfogás miatt pillanatok alatt büntetőpadra került, őt hamarosan követte Vas János is, szerencsére nem lett baj egyik esetből sem. Meglepetést nem okozott a japánok offenzív játéka, az első magyar kapura lövésre hat percet kellett várni, ekkor Svasznek lökete Vas Jánoson megpattanva csorgott le Kikucsi kapusról, de a bekkek a gólvonalról tisztáztak.

Kilenc és fél perc elteltével Kobori kínálta meg lövéssel Szupert, majd egy rossz váltás után Fudzsita került helyzetbe, de a jobb saroknál a magyar kapus lábvédőjéről pattant ki a pakk.

A játék a magyar kapu előtt zajlott, a helyzetek mellett még a japán stílussal is harcolni kellett, a keletiek minden helyzetben provokáltak, lökdösődtek, próbálták kizökkenteni a csapatot a védekezés ritmusából. A hajrában Palkovics két szólója ébresztette fel a publikumot (sajnos lövésig egyik helyzet sem jutott el), Szuper még megfogta Iwata ziccerét, ám a slusszpoént Szélig jegyezhette, aki egy perccel a harmad vége előtt, emberelőnyben belenyúlt Ladányi bődületes bombájába, megoldhatatlan feladat elé állítva a vendég hálóőrt (0-1).

A statisztika is árulkodott: a magyarok öt kísérletből szerezték meg a vezetést, míg Szuper 16 lövést hárított.

A második harmad elején Ladányi csinált bohócot a védőkből, ám hiába cselezte magát tisztára, középre tartó lövését Kikucsi könnyedén fogta. Egyre inkább átvette a mérkőzés irányítását a Cortina-csapat, megjött a közönség hangja és (amikor nem kőkemény rockzene szólt a hangszórókból) a tapsa is. A 33. percben Ladányi kétszer, Szélig pedig egyszer kínálta meg lövéssel Kikucsit, de a portás mindnek útját állta.

A hajrában aztán megint jött a Ladányi-show: Peterdi korcsolyázott be az ellenfél harmadába, újvárosi csapattársához továbbított, aki kicsit lopva a távolságot Kikucsi szeme közé vágta a pakkot (0-2).

Húsz perrel a vége előtt tehát érett a hokimeglepetés, a szünetről érkező japánok ennek megfelelő lendülettel is vágtak neki a harmadnak, a kinyíló védelmet kihasználva először Orsó szerezhetett volna gólt, de a kapust találta el. Az akciót követő palánkcsatában Fodor megsérült, le kellett támogatni a pályáról.

A csapat egészen fantasztikusan játszott, a tökélyre fejlesztett védekezés, az okos korongtartás és a kapusbravúrok feledtették a kezdeti megilletődöttséget, a hajrára gyakorlatilag egy gárda maradt a pályán - no nemcsak a sorozatos kiállítások miatt.

Szuper bemutatta, még fekvő helyzetben is képes bravúrra, három perccel a lefújás előtt pedig Ocskay bebiztosította a győzelmet: Palkovics megkerülve a kaput centerezett középre, a fehérvári csatár pedig a jobb saroknál állva csak a ketrecbe terelte a pakkot (0-3).

A csoda beteljesedett, Magyarország 21 év után ismét legyőzte Japánt, az A csoportból kiesett ázsiai gárda esélyei ezzel csökkentek a visszajutásra, Magyarország viszont annak ellenére, hogy jelenleg mindössze a harmadik helyen áll, a csoport egyik esélyesévé lépett elő. A folytatásra szerdáig kell várni, akkor este nyolc órakor Kína lesz az ellenfél.

a világbajnokság állása:
1. Lengyelország 4 pont (11-3)
2. Norvégia 3 (10-5)
3. Magyarország 3 (5-2)
4. Japán 2 (8-4)
5. Nagy-Britannia 0 (3-10)
6. Kína 0 (4-17).