Vágólapra másolva!
Fél mérkőzésen át tudott partiban lenni Kína jégkorong-válogatottja a sokkal esélyesebb lengyel együttessel, végül a feljutásról álmodó európai csapat meggyőző, 9-3-as győzelmet aratott a debreceni divízió I-es világbajnokság második napjának nyitómérkőzésén. A második találkozón Norvégia esélyt sem hagyott a briteknek, akik 8-3-as vereségükkel továbbra is pont nélküliek.

Pincési László helyszíni tudósítása Debrecenből

Divízió I-es jégkorong-vb, A csoport:
Lengyelország - Kína 9-3 (2-1, 5-2, 2-0)
v.: Frederic Bachelet (francia)
gól: Dolega (11.08), Sarnik (17.03, 41.09), Rozanski (22.54, 35.01), Sokol (24.45), Jaros (29.59), Laszkiewicz (37.07), Garbocz (45.26), illetve Li Csing Ming (8.29), Jang Lej (26.45), Vang Dahaj (31.31).

Gyakorlatilag üres lelátók előtt csapott össze egymással Lengyelország és Kína válogatottja a második nap első összecsapásán, s könnyedén meg lehetett állapítani, hogy az ázsiaiak jobban játszanak, mint vasárnap. Először is nem kaptak gólt másfél perc alatt, sőt, nem kis meglepetésként ők szereztek vezetést.

Pedig az első hét percben Leszek Laszkiewicz akár a meccset is eldönthette volna, a Milano Vipers csatára először a kék vonaltól indulva egy csel után a kapuvasat találta el, majd fél perc leforgása előtt tiszta helyzetből előbb mellé, majd ziccerben a kapusba lőtt.

Aztán jött a hidegzuhany, egy ellentámadás során Zsang passzát Li Csing Ming váltotta gólra, máris vezettek az egy napja még (általunk is) lesajnált kínaiak (0-1). Gyorsan jött a válasz, a 11. perc éppen eltelt, amikor Rozanski passzát Dolega a kapus lábai között préselte a ketrecbe (1-1)

Hatpercnyi nyomás után már a vezetést is átvette az európai gárda, Sarnik szólóját még védte Ju, a kipattanót azonban a hálóba lőtte a csatár (2-1).

Az első harmadban úgy tűnt, a technikai fölényben lévő lengyelekkel szemben csak ideig-óráig lehet lelkesedéssel partiban maradni, ezt az érzést Rozanski egy újabb lengyel góllal nyomatékosította bennünk a második játékrész elején (3-1), majd Meng kiállítását Sokol váltotta gólra, gyenge távoli lövése utat talált a lábak között a kapuba (4-1).

Jang révén kettős emberhátrányból még kapaszkodott Kína (4-2), ám Jaros éppen a harmad felénél megint háromra növelte az előnyt (5-2). A flúgos futam másfél perc elteltével folytatódott, a lengyel védelmi hibát Vang Dahaj használta ki, aki okosan emelt Sobecki kapujába (5-3), erre Rozanski, majd Laszkiewicz is válaszolt (7-3).

A harmadik harmadot Sarnik második találata vezette be (8-3), Kína teljesen elkészült erejével, nem elég, hogy saját térfelét is alig tudta elhagyni, szinte folyamatosan emberhátrányban játszott. A 46. percben Garbocz kettős előnyben használt ki sakkmatt-helyzetet, s mivel a hátralévő időben nem esett több gól, ezzel beállította a 9-3-as végeredményt is.

A lengyel csapat teljesen megérdemelten nyert, s két kötelező győzelemmel továbbra is százszázalékos.