Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott játékosai és vezetői a debreceni divízió I-es világbajnokságon nyújtott eddigi remek teljesítmény ellenére sem álmodoznak egyelőre a világ élvonalába jutásról, inkább a soron következő, britek elleni pénteki mérkőzésre készülnek.

Szuper Levente, aki a norvégokkal szembeni 2-2-es döntetlen és a japánok elleni 3-0-s siker hőse volt, nem akar számolgatni. "A briteket le kell győznünk, hogy maradjon esélyünk az első hely megszerzésére. Most még nem szabad foglalkoznunk azzal, hogy milyen eredményre lenne szükség a lengyelek elleni szombati záráson. Addig még sok nagy csata lesz a Főnix Csarnokban. Vitathatatlan, hogy remek egységet alkot a magyar együttes, és ez mindenkiben nagy erőket mozgósít" - mondta a torna pillanatnyilag legjobb kapusa.

Pat Cortina szövetségi kapitány a hálóőrrel egybecsengően nyilatkozott: "Eddig minden összecsapáson nagyon jól játszottak a fiúk. Még a vb előtt azt hangoztattuk, hogy egy adott találkozón hozzuk ki a maximumot, és a végén majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elegendő. Jelenleg az élen állunk jobb gólkülönbséggel, de a norvégok még csak most játszanak a gyenge Kína ellen. Ne számolgassunk, hanem előbb verjük meg a briteket! Erre akkor lesz esély, ha megint végig megfelelően összpontosítunk."

A magyar válogatott védelme eddig kitűnőre vizsgázott, ezt bizonyítja, hogy 157 perce nem kapott gólt. Norvégia és az elmúlt években a világ élvonalában szereplő Japán ellen jó arányú volt a ziccerek kihasználása, míg a valószínűleg kieső Kínával szemben mind a négy támadósor betalált. Különösen értékes, hogy Kovács két emberhátrányos szituációban is eredményes volt, igaz, ehhez kellett a kínai kapus bizonytalankodása. Kiemelhető az is, hogy a gárda 16 emberhátrányos időszakban eddig egyszer sem kapott gólt.

A hazai együttes fejlődését jelzi a védekezés hatékonyságán túl, hogy most már könnyűnek ígérkező riválisokat nem nehézkesen, hanem magabiztosan, az esetleg sorsdöntőnek bizonyuló gólkülönbség javítására figyelve vert meg. A csapategységet jellemzi, hogy az eddigi három összecsapáson a húsz mezőnyjátékos közül tizenöten szereztek pontot. Érdekesség, hogy egyszer sem volt gólhátrányban a válogatott, mindig az ellenfelek futottak az eredmény után.

Ami a folytatást illeti, a csütörtöki szünnapot követően péntek délután először a norvégok mérkőznek a kínaiakkal. Lényeges lesz, hogy a skandinávok nagyobb különbséggel győznek-e, mint a magyarok szerdán este. Ezután következik a két négypontos, Lengyelország és Japán csatája. A győztesnek marad esélye a feljutásra, a vesztes biztosan divízió I-es lesz jövőre is.

Este a magyarok a britekkel játszanak. A szigetországiak eddig nem szereztek pontot, viszont megnehezítették aktuális ellenfelük dolgát. A lengyelek és a japánok szerencsével verték őket, míg a norvégoknak szinte minden bejött, és így lett hétfőn 8-3 a végeredmény. A britek keménykedő, agresszív stílusa alkalmas arra, hogy megfélemlítsék a riválist.

A zárónapon, szombaton előbb Norvégia-Japán találkozó lesz. Ha előző nap a távol-keletiek nyernének a lengyelek ellen, akkor a feljutásra is maradna esélyük, és az északiakkal szembeni diadallal tovább reménykedhetnének. A brit-kínai mérkőzés vesztese búcsúzik ettől az osztálytól. A torna utolsó mérkőzésén a magyarok a lengyeleket fogadják. Nagy valószínűséggel egészen a lefújásig várni kell arra, melyik Debrecenben szereplő gárda kerülhet a világ legjobbjai közé.

Az állás:
1. Magyarország 5 pont (14-2)
2. Norvégia 5 (13-7)
3. Lengyelország 4 (13-6)
4. Japán 4 (13-7)
5. Nagy-Britannia 0 (6-15)
6. Kína 0 (4-26).