Vágólapra másolva!
Kritikusan, de reálisan értékelte a Nagy-Britannia elleni vereséget Pat Cortina, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető szerint a csapat sem fizikálisan, sem fejben nem kész még az A csoportra, ennek ellenére mindent elkövetnek, hogy Lengyelország ellen megszerezzék a győzelmet szombaton, s ezzel kivívják a második helyet, ami jelen helyzetben óriási fegyvertény lenne.

Pincési László helyszíni tudósítása Debrecenből

Péntekre megtörtént az, amit az újságírók és a szervezők napok óta vártak: a debreceni Főnix-csarnok megtelt szurkolókkal. A magyar jégkorong-válogatott tett is érte, hiszen az első három mérkőzését veretlenül hozta, s Nagy-Britannia nem ígérkezett annyira nehéz feladatnak, mint például Norvégia.

Aztán a britek bebizonyították, egy világbajnokság alatt lehet zsinórban háromszor gyengébb játék után is parádézni. Rick Strachan tanítványai remek védekezéssel rukkoltak elő (nem mintha a magyar támadók túl nehéz feladat elő állították volna őket), a legjobbnak mégis a kapus Stephen Murphy bizonyult, aki a kapujára érkező 50 lövést egytől egyig hárította.

"Az egész mérkőzésen kőkeményen küzdöttünk, hiszen veszítenivalónk nem volt. Számunkra a Kína elleni összecsapás jelenti a nagy csatát, ezen kell kivívnunk a bennmaradást. A kapuban Murphy fantasztikusan védett, bebizonyította, hogy korábban méltatlanul mellőzték a nemzeti együttesben. Nem vártunk győzelmet, de a Japán elleni játékunkból sikerült kellő erőt meríteni" - mondta a találkozót követő sajtótájékoztatón a brit válogatott szövetségi kapitánya.

Pat Cortina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elsőként sportszerűen gratulált az ellenfél játékosainak és vezetőinek, majd kitért saját csapata hibáira.

"Előzetesen is tudtuk, hogy teljesen más, nagyon nehéz mérkőzés vár ránk. Ellenfelünk ugyan háromszor is vereséget szenvedett, ám a lengyelek 5 a 3 ellen, majd üres kapuba ütöttek gólt nekik, így lett 2-0, míg Japánt három perc híján le is győzték. Ahogy kollégám is mondta, Nagy-Britanniának nem volt veszíteni valója, rajtunk viszont érezni lehetett a nyomást, amelyet nem tudtuk elviselni. Nagyon jó úton haladunk, fejlődünk, de látni kell, a csapat még nem éri el az A csoport szintjét. Sem erőnlétileg, sem mentálisan nem vagyunk felkészülve még erre" - vélte Cortina.

Arra az újságírói kérdésre, hogy zavarólag hatott-e Norvégia 25-1-es sikere Kína ellen a fejekben, Cortina őszintén válaszolt. "Szeretném azt mondani, hogy nem, de akkor hazudnék. A csapatot látszólag befolyásolta, csakúgy, mint a lengyelek Japán elleni győzelme, s nem tudtunk hatni a játékosokra. Ez rímel az előbbi gondolatomra: amíg nem tudjuk függetleníteni magunkat az ilyen külső tényezőktől, nem értünk meg a legjobbak mezőnyére. Példaként csak a norvégokat kell felhozni: számukra már 15 gól is elég lett volna, hogy gólkülönbséggel elénk kerüljenek, de tudták, minden találat demoralizálja az ellenfelet, meg sem álltak 25-ig."

Cortina elismerte, a harmadik harmad elején érvénytelenített gól tökéletes játékvezetői döntés volt, a sípszó jóval előbb hallatszott, mint a korong becsorgott a kapuba. Ladányival kapcsolatban a szakvezető azt mondta, beszélni fog a játékossal, hiszen nem úgy játszott, ahogy egy vezéregyéniségtől ez elvárható, felesleges verekedése, és az ezzel járó kiállítás alaposan közrejátszott a britek vezető góljában.

"A lengyelek ellen igyekszünk megszerezni a második helyet, ami számunkra nagyon jó eredménynek számítana" - célzott a szombati összecsapásra Cortina.

Lengyelország ellen, ha lehet, még nehezebb dolga lesz a válogatottnak, s ezt nemcsak a statisztika mondtatja velünk. Az eddigi 30 összecsapás során 22 vereséget szenvedtünk, s öt döntetlen mellett mindössze háromszor sikerült nyernünk - utoljára öt esztendeje Székesfehérvárott éppen egy 47 éves negatív szériát követően.

A lengyelek első sora egészen félelmetes, az eddigi 15 gólból nyolcat a Plachta, Garbocz, Laszkiewicz trió szerzett 4-2-2-es megoszlásban, s gyakorlatilag egymás között osztották fel így a nyolc asszisztot is.

A nap első összecsapásán Norvégia Japán ellen lép jégre, s már egy döntetlennel bebiztosíthatja továbbjutását. Amennyiben vereséget szenvednének a vikingek, úgy még érdekesebb lesz a magyar-lengyel csata, hiszen ellenfelünk számáéra megnyílhat az út az A csoport felé.

A brit-kínai összecsapás a másodosztályú tagság szempontjából fontos, amelyik csapat nyer, bennmarad a divizió I-ben.