Vágólapra másolva!
Első fordulóbeli győzelme után 3-3-as döntetlent játszott egymással a szlovák és az orosz jégkorong-válogatott az ausztriai A csoportos világbajnokság hétfői játéknapján. A C csoportban Finnországnak nem okozott gondot Ukrajna (4-1).

Az ausztriai jégkorong-világbajnokság harmadik napja szolgáltatta az első komolyabb rangadót, ugyanis az A csoportban Szlovákia és Oroszország válogatottja csapott össze egymással. Az első percben akár 5-0-s vezetéshez is juthatott volna északi szomszédunk, az omszki kapus, Makszim Szokolov azonban állta a váratlanul heves rohamokat.

Az első orosz lövésre 12 percet kellett várni, akkor Nepriajev lövését, majd ismétlését is védte Lasak. Alig telt el egy perc, megszerezte a vezetést Szlovákia. Hossa akadályozásáért Markov kapott kétperces kisbüntetést, ezt Palffy egy szerencsés góllal használta ki. Strbak bűnrossz lövése a kapu mögötti palánkról a jobb oldalon érkező csatár elé pattan, s a Los Angeles Kings jelenleg Slavia Prahában játszó hokisa pedig egyszerűen a hálóba passzolt (1-0).

A második harmadot jobban kezdték az oroszok, Kozlov vezérletével veszélyesebbek is voltak a támadások, ám a harmad felénél újból a szlovákok bizonyultak eredményesnek, s ismét emberelőnyből. A 30. percben Stümpel laza csuklómozdulattal a kapu megkerülése közben játszott középre, érkezett Marian Hossa, aki még egy cselt is megengedett magának, s csak azután lőtt Szokolov kapujába (2-0).

Ezúttal viszont 22 másodperc múlva érkezett a szépítés; Kozlov lövése a kapu előtt elkorcsolyázó Nepriajev korcsolyáján irányt változtatva csorgott Lasak lába között a kapuba (2-1). Fel sem ocsúdhattak Frantisek Hossa tanítványai, amikor Stümpel után Handzus is kétperces büntetést kapott, Markov pedig bosszúból, amiért éppen őt verték orrba, tíz másodperccel a második szlovák kiállítás után lőtt bombagólt (2-2).

A hajrában Proskin és Satan bunyójában még a játékvezető keze is megsérült, az utolsó 20 percnek azonban 2-2-ről vághattak neki a csapatok.

Remekül kezdett Szlovákia, az orosz csapat szabálytalan cseréje miatti emberelőnyt ezúttal Visnovsky használta ki, akinek bombalövése Szokolov lepkés kesztyűjéről pattant be (3-2).

Hatalmas hajrát nyitott Oroszország, a 49. percben Ovecskin lövését védte Lasak, a kipattanóra Afinogenov érkezett, de az üresen tátongó kapu helyett az oldalhálóba bombázott. Elképesztő helyzet volt! Három perccel később Nyepriajev gondolt nagyot, s két védőt kicselezve már csak a kapussal állt szembe, de a jobb sarok fölé emelt.

Az 58. percben érett góllá a nyomás, Kovalcsuk közeli pöccintését még védte Lasak, az érkező Kozlov azonban nagyon okosan a kapuvas alá emelte a pakkot (3-3). Az utolsó percben Malkin ziccerét még kitolta a Pardubice hálóőre, megmentve legalább az egyik pontot Szlovákia számára.

Eredmények, A csoport:
Szlovákia - Oroszország 3-3 (1-0, 1-2, 1-1)
Bécs, Stadthalle
v.: Hannu Henriksson (finn)
gól: Palffy (13.), Marian Hossa (30.), Visnovsky (42.), illetve Nepriajev (30.), Markov (33.), Kozlov (58.)

Fehéroroszország - Ausztria 5-0 (1-0, 2-0, 2-0)

C csoport:
Finnország - Ukrajna 4-1 (1-0, 2-1, 1-0)
Innsbruck, Olimpiai-stadion
v.: Richard Schütz (német)
gól: Niemi (9.), Peltonen (24.), Timonen (28.), Hentunen (58.), illetve Varlamov (36.)

Svédország - Dánia 7-0 (2-0, 3-0, 2-0)