Vágólapra másolva!
Minden idők - legalábbis papíron - talán legerősebb magyar nőikosárlabda-csapata alakul Sopronban; Török Zoltán, az MKB-Euroleasing Sopron ügyvezető igazgatója - egyben résztulajdonosa - Nikki Teasley után Cserny Rékát is leszerződtette az agilis üzletember. S a sornak még nincs vége: a Los Angeles Sparks 2002-es bajnokcsapatának irányítója, a 2003-as WNBA-All Star Game MVP-je, illetve a Harvard egyetem és a magyar válogatott center-bedobója mellett még egy kelet-európai szupertehetség is a Leghűségesebb Városba tart, az ő kilétének felfedését azonban Török még túl korainak tartotta.

Nem elhanyagolható apróság, hogy eközben a jelen soproni csapata fölényesen verte a Szeviép-Szeged együttesét a bajnoki elődöntő első mérkőzésén, s ha bejut a döntőbe, akkor még kozmetikázhat valamit az idei - kétségkívül szerény - mérlegen.

Cserny leszerződtetéséről - jóllehet, még csak feltételes módban - már hetekkel ezelőtt hírt adott az [origo]. Az ügylet nyílt titok volt, azonban egyetemi záróvizsgája előtt a 189 centis, 23 éves magyar klasszis nem akart beszélni a készülő szerződésről.

"Fontos, hogy csapatunknak erős, fiatal magyar magja legyen, s a válogatott Vajda Anna, Horváth Zsuzsa és Honti Kata mellett most Cserny Réka csatlakozik ehhez a törzsgárdához" - mondta Török, aki a bivalyerős játékoskeret kialakításához februárban teremtette meg az anyagi hátteret az MKB-szerződés tető alá hozatalával.

A légiósok sorába az eddig is soproninak számító szerb Gordana Kovacevic, Lucie Blahuskova és Ivana Matovic mellett most már a nyári NBA-szezonban a Los Angeles Sparks együttesét erősítő Nikki Teasley is beletartozik, azaz - a hamarosan bemutatandó ötödik légióssal együtt - kilenc klasszist felvonultató rotációval számolhat Natalia Hejkova, a szlovák edzőnő.

"Blahuskova, a 2003-as görögországi Európa-bajnokság legjobb játékosa az egyik példaképem, nagy öröm számomra, hogy egy csapatban játszhatok vele. Sokat szeretnék tanulni tőle" - nyilatkozta Cserny, aki júliusban csatlakozik társnőihez, s az augusztusi Eb-pótselejtezőre készülő magyar válogatotthoz.

Ch. Gáll András