Vágólapra másolva!
Hiába volt ott José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök a moszkvai Olimpijszki Arena 13 500 nézője között, hiába küzdött fogcsikorgatva az utolsó pillanatig a baszk alakulat, mégis a Maccabi Tel Aviv nyerte a férfi kosárlabda Euroliga négyes döntőjét. A péntektől vasárnapig rendezett Final Four azonban mégis az egyik legnagyobb magyar kosárlabdasikerként vonul be a sportág történelemkönyvébe, hiszen Dávid Kornél személyében először volt alkalma honfitársunknak Európa-kupa döntőjében játszani - méghozzá kulcsszerepet.

A pénteki elődöntőnek, melyen a Tau Cerámica Vitoria lenyomta a nagy esélyes házigazda CSZKA Moszkvát, honfitársunk 11 pontjával és 12 lepattanójával a mezőny egyik legjobbja volt.

Sajnos, vasárnapra elfogyott a baszkok tudománya és Dusko Ivanovic mester - a Tau délszláv edzője - Kornélba vetett bizalma is. Jó húsz percig "ültette" a két nappal korábban remeklő magyar center-bedobót, s bár meglehet, akkor is győzött volna a tavalyi elsőségét megvédő izraeli sztárcsapat, így azért vélhetően kevesebb esélye volt a spanyol bajnoki éllovasnak.

A Maccabi először 1977-ben lett Európa legjobb klubcsapata, az akkori legendás, Ralph Klein dirigálta gárda a belgrádi fináléban 78-77-re verte az olasz Mobilgirgi Varesét verte. A Maccabi-sztárok - Micky Berkowitz, Lou Silver, Motti Aroesti, Jim Boatwright, Tal Brody - ma már az izraeli kosárlabda halhatatlanjainak panteonjában vannak, főleg úgy, hogy négy évvel később, 1981-ben ismételni tudott a csapat. 2001-ben a Suproligát nyerte meg a Maccabi, tavaly az Euroligát - így hát immáron ötszörös klubbajnoka az öreg kontinensnek.

Az Euroliga 2004-2005-ös idénye legjobb játékosának Athony Parkert (Maccabi) választották, a négyes döntő MVP-jének pedig Sarunas Jasikeviciust, ugyancsak a későbbi győztesből. A zseniális hátvéd sorozatban harmadszor lett Euroliga-győztes csapat tagja: 2003-ban a Barcelonával, tavaly és idén a Maccabival hódította el a serleget.

És most úgy hírlik, visszatér a katalán városba, ahol a Tautól állítólag távozó Dusko Ivanovic lesz az edzője.

Dávid Kornél hétfőn hajnali ötkor ért haza Moszkvából vitoriai otthonába, s amikor kora délután hívtuk telefonon, hétéves kislánya, Dominika vette fel a telefont, miközben édesapja az alig féléves húgicával, Miával játszadozott. Aztán persze a családfő gyorsan átvette a kagylót.

- Elégedett a második hellyel?
- Már az is óriási dolog, hogy bejutottunk a Final Fourba és ott legyőztük a jóval esélyesebb házigazdát.

- Mivel volt jobb a Maccabi a döntőben?
- Nem mivel, hanem kivel. Jasikevicius mindig akkor vert be egy triplát vagy adott egy zseniális gólpasszt, amikor már majdnem sikerült felzárkóznunk.

- Ezt az ezüstérmet tartja pályafutása csúcspontjának?
- Maradjunk annyiban, hogy az egyik csúcspontnak.

- Ősztől is a Tau játékosa lesz?
- Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy tartozik még egy év opció a júniusban lejáró szerződésemhez. Vagyis, ha mindketten úgy gondoljuk - én és a klub is -, akkor lehet hosszabbítani.

- Augusztusban Európa-bajnoki pótselejtezőt játszik a magyar válogatott. Meszlényi Róbert szövetségi kapitány számíthat a szereplésére?
- Még nem beszéltünk egymással erről, én semmitől sem zárkózom el. Azt tudni kell, hogy ha a Tau bejut a spanyol bajnoki döntőbe, akkor június 29-ig elfoglalt leszek, s mivel - úgy tudom - július derekán megkezdődik a válogatott felkészülése, alig maradna időm a pihenésre. S bizony ősszel már 34 éves leszek, azaz szükségem van a regenerálódásra. Szóval, várom a beszélgetést Meszlényivel.

Ch. Gáll András