Vágólapra másolva!
Csehország teljesen megérdemelten szerezte meg története ötödik aranyérmét az ausztriai jégkorong-világbajnokságon, letaszítva ezzel a trónról az utóbbi két évben diadalmaskodó Kanadát.

Az együttes főleg kitűnő védekezésével nyerte mérkőzéseit. Tomas Vokoun végig egyenletesen jó teljesítményt nyújtott, és ő lett a torna legjobb kapusa. A védelem mindig stabilan állt, kilenc találkozó alatt csupán kilenc gólt kapott, így aztán a csatároknak nem volt nehéz dolguk. Közülök is kiemelkedik Jaromir Jagr és Vaclav Prospal. Előbbi most frappáns választ adott azoknak, akik már kezdték "leírni". A szupersztár az elmúlt években árnyéka volt önmagának, most viszont törött kisujjal is igazi vezéregyéniségként fogta össze csapatát.

A csehek korábban 1996-ban (szintén Bécsben és Kanada ellen), 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben diadalmaskodtak, és David Vyborny, valamint Frantisek Kaberle mind az öt sikernek részese volt. Jagr és Jiri Slegr - a csehek közül elsőként - a mostani győzelemmel bekerült abba az ellittársaságba, ahol mindenki olimpiai és világbajnok, valamint Stanley-kupa-győztes.

Az elmúlt időszakban sikert sikerre halmozó Kanadán főleg az utolsó mérkőzéseken látszott, hogy a többség az NHL-es bérvita miatt ebben a szezonban nem játszott tétmérkőzést. Oroszország fiataljai révén bebizonyította, hogy a jövőben megint számolni kell vele.

A torna legértékesebb játékosának (MVP) a legponterősebb hokist, a kanadai Joe Thorntont (6 gól, 10 gólpassz) választották. A kapus Vokoun, a kanadai hátvéd Wade Redden, az orosz csatár Alekszej Kovaljov volt posztján a legjobb.

Az All Star-csapat: Vokoun - Niklas Kronvall (svéd), Marek Zidlicky (cseh) - Thorton, Rick Nash (kanadai), Jagr.

A vb-t a helyszínen 323 974-en tekintették meg. A két kieső (Németország és Ausztria) helyére Norvégia és Olaszország került fel a divízió I-ből.