Vágólapra másolva!
Tovább menetel a férfikosárlabda-bajnokság meglepetéscsapata, az Univer KSC. A fennállása során először a bajnoki elődöntőbe jutott csapat a három győzelemig tartó sorozat első meccsén, idegenben 86-83-re verte az újdonsült kupagyőztes, korábbi kétszeres bajnok Atomerőmű gárdáját.

férfi rájátszás, elődöntő, 1. mérkőzés:
Atomerőmű SE - Univer KSC 83-86 (23-20, 24-21, 12-27, 24-18)
Paks, 1000 néző
vezette: Hartyáni, Földházi
Paks: Monroe 21, Czigler 12, Smith 14, Mészáros 12, Sitku 9. csere: Ridl 0, Melicie 6, Pavlik 7, Kiss Zs. 2.
Kecskemét: Boros 19, Bradford 22, McClendon 10, Lapov 12, Celej 14. csere: Horváth Á. 7, Horváth Cs. 2.

Az első félidőben káprázatosan dobtak a paksiak, a 60 százalékos mezőnymutató ritkaságszámba megy, nem is csoda, hogy 47-41-re vezetett a korábbi szövetségi kapitány, Zsoldos András csapata a válogatott jelenlegi szakvezetője, Meszlényi Róbert dirigálta Univer-KSC ellen.

Az amerikai Chris Monroe-nak például valamennyi dobása - tripla, dupla, büntető - célba talált. A szünet után, a harmadik negyedben megtáltosodott a vendégcsapat. Boros, Celej és Bradford ontotta a triplákat, és egy 27-12-es tíz perccel hatpontos hátrányát kilencpontos előnyre fordította a Kecskemét.

153 másodperccel a lefújás előtt 80-69-re húzott el a KSC, úgy tűnt, vége a meccsnek. A KSC-játékosok keze azonban megremegett, egymás után veszítették el a labdákat, így fél perccel a vége előtt Mészáros két jó büntetőjével 82-82-re kiegyenlített az Atom!

Erre Boros válaszolt két egypontossal (82-84), Monroe a túloldalon csak egy büntetőt értékesített, az ellenfél újabb kettőt, és a lefújás pillanatában Wayne Smith potenciális egyenlítő triplája elkerülte a gyűrűt. A Kecskemét szédületes dobóformájának - 22 triplakísérletből 13 betalált, ami 59 százalék - köszönheti győzelmét, mellyel 1-0-s előnyt szerzett a szombati visszavágó előtt.

Boros Zoltán a mezőny legjobbja volt 19 pontjával (6/9 mezőnyből, 3/4 büntetőből), 7 gólpasszával és 5 megszerzett lepattanójával: "Tudtuk, hogy az első meccset lehet a legkönnyebben ellopni az esélyes Pakstól. Nyugodtan játszottunk, nem volt veszítenivalónk, mi már a négy közé jutással megtettük a magunkét."

Meszlényi Róbert edző: "Csodálatosan játszott a csapat, de az igazi megméretés szombaton lesz Kecskeméten, ahol már nekünk is lesz veszítenivalónk. Hatalmas harakirire számítok!"

A másik elődöntőben a Debrecen élt a hazai pálya előnyével, és 68-62-re győzött az Albacomp ellen.

Ch. Gáll András