Vágólapra másolva!
Kemény Dénes szövetségi kapitány vezetésével szerdán Belgrádba autózott a 16 játékos alkotta magyar férfi vízilabda-válogatott, hogy részt vegyen a csütörtöktől vasárnapig tartó Világliga-döntőn, amelyen a selejtezősorozaton legjobbnak bizonyult hat csapat indul.

A keret felerészben kicserélődött a júliusi montreali világbajnokságon ezüstérmesként zárt gárdához képest, amelyből ezúttal - részben családi okok (Fodor Rajmund és Molnár Tamás felesége szülés előtt áll), részben fáradtság (Szécsi Zoltán, Kásás Tamás, Kiss Gergely) miatt - kimaradt öt, egyformán kétszeres olimpiai bajnok is. A világbajnoki címétől a Szerbia-Montenegró válogatottja által megfosztott társasághoz csatlakozott ugyanakkor a szintén kétszeres ötkarikás aranyérmes és frissiben "reaktivált" Steinmetz Barnabás, a többiek a szövetségi kapitány korábbi bővebb keretében megfordult, javarészt fiatalabb játékosok, akik a szerb fővárosban bizonyíthatnak.

"A tizenhat emberből alkalmanként 13-an játszhatnak, ennyit nevezhetek meccsenként, tehát egyféle vetésforgó alapján kapnak lehetőséget a játékosok" - mondta a szerdai, ötórásra becsült autókázás kezdetén Kemény Dénes. "A Világliga-döntőt illetően a leglényegesebb feladat a csapatkeresés hosszabb távra, a pekingi olimpiáig vezető úton. Ehhez kapcsolódhat az eredményes szereplés kérdése, ám mivel valósággal eret vágtunk, akkorát változott a montreali vb-hez képest a most Belgrádban kipróbálandó csapat, nem okvetlenül a meccsek végeredménye a döntő, hanem például az, hogy minél több jó egyéni teljesítmény legyen" - tette hozzá a szövetségi kapitány, akinek irányítása mellett tavaly megnyerte a Világliga fináléját a magyar válogatott.

Az idei Világliga-döntőbe minden csapat viszi magával a középdöntőben elért eredményeit (Horvátország-Magyarország 9-7, Magyarország-Oroszország 9-5, Horvátország-Oroszország 12-7), s csak a másik középdöntő három továbbjutójával vív meg a szerb fővárosban. Adott esetben a szombati magyar-szerb összecsapást vasárnap akár újabb "vb-döntő-ismétlés" is követheti, ha ez a két gárda szerezné meg a hatos finálé első két helyét.

A belgrádi Világliga-döntő programja:
csütörtök:
18 ó: Görögország - Oroszország
19.30: Szerbia-Montenegró - Horvátország
21.30: Németország - Magyarország

péntek:
18 ó: Görögország - Magyarország
19.30: Szerbia-Montenegró - Oroszország
21 ó: Németország - Horvátország

szombat:
18 ó: Görögország - Horvátország
19.30: Szerbia-Montenegró - Magyarország
21 ó: Németország - Oroszország

vasárnap, helyosztók:
18 ó: az 5. helyért
19.30: a 3. helyért
21 ó: az 1. helyért

A Világliga-fináléban szereplő magyarok névsora:
kapusok: Gergely István, Jászberényi Gábor
mezőnyjátékosok: Bárány Attila, Biros Péter, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Katonás Gergő, Kiss Csaba, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Steinmetz Barnabás, Szívós Márton, Varga Dániel, Vári Attila, Vindish Ferenc.