Vágólapra másolva!
Már nem százszázalékos a magyar válogatott a női kosárlabda Európa-bajnoki pótselejtezőben, miután a harmadik fordulóban Sopronban kikapott Lengyelországtól, így a továbbjutás a finnek elleni mérkőzésen dől majd el.

A csoport, 3. forduló:
Magyarország - Lengyelország 61-64 (11-22, 21-11, 17-20, 12-11)
Sopron, 2000 néző
pontszerzők: Fegyverneky 17/3, Papp 15/3, Cserny 12/3, Károlyi 12/6, Englert 3, Ujhelyi 2, illetve Bibrzycka 23/9, Dydek 23/3, Tresniewska 10, Krupska 2, Kobryn 2, Miedzik 2, Pawlak 2

A sorsdöntő találkozó - amely egyben a nyáron felújított Sportcentrum avatóünnepsége is volt - egyik érdekességét Malgorzata Dydek megjelenése szolgáltatta: a 214 centis lengyel center egy hete érkezett vissza az észak-amerikai profiligából (WNBA), és társaival együtt idegenbeli győzelemmel kívánta feledtetni a magyarok elleni, kilenc nappal korábbi jaworznói kudarcot. A hazai válogatott - kissé meglepő módon - első tétmeccsét vívta a hűség városában.

A feldobás előtt kisebb ünnepségen köszöntötték a 125. válogatottságára készülő Károlyi Andreát, aki - mivel anyaságot tervez - egyelőre nem hosszabbított a bajnok és kupagyőztes MiZo-Péccsel.

Lendületes és eredményes vendégakciókkal kezdődött a mérkőzés, hazai részről csak a legutóbb a finneknek 26 pontot szóró, az amerikai egyetemi bajnokságból Sopronba igazolt Cserny talált a gyűrűbe. Mivel a többiek távolról alig jelentettek veszélyt, Dydek pedig a várakozásokat igazolva egyeduralkodó volt a palánk alatt, 6 perc elteltével 5-12-t mutatott az eredményjelző. A különbség a nézők megrökönyödésére csakhamar 10 pont fölé nőtt.

A második negyedben egy 11-2-es rohammal beleerősítettek a házigazdák, Fegyverneky remek cserének, Károlyi pedig igazi vezéregyéniségnek bizonyult. A 11 pontos hátrány a 19. percre olvadt el, amikor Papp középtávolijával a padlóról felkelő Sterbenz-együttes átvette a vezetést. A félidőben 32-33 volt az állás.

A látványos és örömteli fordulatnak a folytatásban is maradt hatása, a magyarok őrizték sovány előnyüket, ám 40-40-nél újabb rövidzárlat következett. Elmaradtak a magas vendégfalat hatástalanító triplák, leindításokból jöttek a kosarak, miközben a 2003 legjobb európai játékosává választott Bibrzycka mindenhonnan tüzelt, míg Dydek center létére hármast(!) is dobott.

A zárófelvonásnak 49-53-ról vágtak neki a csapatok, majd az óriási küzdelem közepette állandósult a négypontos különbség. A meccs hősévé előlépő Fegyverneky tripla plusz egy büntetős akciójával végre megtört a jég, a túloldalon pedig Dydek kipontozódott.

Az izgalmas hajrá azonban Bibrzycka klasszisának köszönhetően a vendégeké lett, akik ezzel éppen 3 ponttal visszavágtak az otthon elszenvedett 58-61-es kudarcért. Így a csoportgyőzelemmel járó továbbjutás az utolsó fordulóban dől el, melynek során a magyarok pénteken Finnországban lépnek pályára.

Ami pedig a két együttes örökmérlegét illeti, itt sem sikerült az egyenlítés, hiszen a lengyelek már 26-24-re vezetnek.

Sterbenz Tamás szövetségi kapitány: "Dydekkel sokat erősödtek a lengyelek, ezzel együtt nyerhettünk volna. A finneket nagyon meg kell vernünk, egyelőre maradt a számolgatás."