Vágólapra másolva!
Harmadik mérkőzését is megnyerte a férfikosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki pótselejtezőben, ezúttal Portugália csapatát győzte le - mégpedig hosszabbítás után 77-76-ra - Székesfehérváron.

A magyar együttes ezzel továbbjutott, hiszen Portugália a múlt héten 77-71-re nyert Svédországban, így a záróforduló előtt már mindkét riválisnak két veresége van, míg Meszlényi Róbert alakulata százszázalékos. A csütörtöki svédországi mérkőzés így tét nélküli lesz.

C csoport, 3. forduló:
Magyarország - Portugália 77-76 (23-22, 18-17, 14-10, 13-19, 9-8) - hosszabbítás után
Székesfehérvár, 2000 néző
pontszerzők: Gulyás 30, Kámán 13, Dávid 10, Mészáros 8, Németh 8, Kálmán 4, Sitku 3, Báder 1, illetve Jordao 33, Andrade 14, Da Silva 13, Évora 6, Miranda 5, Cunha 5

Szokásához "híven" gyengén kezdett a magyar együttes, így a portugálok az első negyed közepén már öt ponttal is vezettek. A korábbi két összecsapással ellentétben azonban most hamarabb jött a feltámadás, Gulyás és Németh remeklésének köszönhetően a negyed végén egy ponttal a hazai csapat vezetett.

Hasonlóan szoros második negyedet láthatott a székesfehérvári közönség, gyakorlatilag fej fej mellett haladtak a csapatok, a magyar alakulat ekkor még viszonylag hatékony volt támadásban. A rövid pihenőt követő harmadik negyedben mindkét gárda görcsössé vált, több elképesztő hiba és néhány sportszerűtlen szabálytalanság jellemezte ezt a szakaszt.

A zárófelvonásban alaposan ráijesztett a közönségre a vendégegyüttes, hiszen kilencpontos hátrányát alig néhány perc alatt egy pontra dolgozta le. A magyar csapatot láthatóan meglepte a portugálok feltámadása, így sorra követte el a hibákat. Óriási izgalmakat tartogatott a hajrá, egy perccel a vége előtt ugyanis már három ponttal az ellenfél vezetett.

Az utolsó pillanatokban aztán előbb Kámán triplája a gyűrűről az "égbe", majd onnan a kosárba pattant - ekkor már a magyaroknál volt kétpontos előny -, hat másodperccel a vége előtt pedig Mészáros szabálytalankodott, Silva pedig mindkét büntetőjét bedobta, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban összekapta magát a hazai gárda, és rendkívül fegyelmezett játékkal - a feljavuló Dávid Kornél kosaraival - végül hozta a győzelmet. A végső kvalifikációs villámtornára közvetlenül a szeptember 16-án kezdődő a szerb-montenegrói kontinensviadal előtt - szeptember 11-től - kerül sor Újvidéken, ahol a három pótselejtezős csoportgyőztes dönti el, melyik vehet részt a kontinenstornán.

A csoport állása:
1. Magyarország 6 pont/3 mérkőzés
2. Portugália 4/3
3. Svédország 2/2

A további program:
csütörtök: Svédország - Magyarország 19 ó
vasárnap: Portugália - Svédország

(MTI)