Vágólapra másolva!
A nemzetközi szövetség, a FINA múlt hónapban elfogadott új szabályai szerint bonyolítják le a férfivízilabda-csapatok küzdelmeit az idei, sorrendben 78. honi kupasorozatban, amely a hazai szövetség (MVLSZ) és a nemzeti légitársaság közötti támogatói szerződésnek megfelelően a Malév Magyar Kupa nevet viseli.

Minderről a szombat-vasárnap zajló, s már csak a legjobb 16 együttest medencébe szólító csoportmérkőzések előtt tartott keddi sajtótájékoztatón beszélt Martin György, az MVLSZ elnöke. A leglényegesebb változások sorába tartozik, hogy az eddigi 7 helyett 8 perces negyedeket játszanak a csapatok, a támadóidő 35-ről 30 másodpercre csökken, 4 helyett 5 méterről végzik el a büntetőket, s ugyanilyen távolságról lehet immár egyből kapura lőni a szabaddobást.

Továbbá szöglet csak akkor ítélhető, ha a labda a kapusról megy ki az alapvonalon túlra, vagy azt a mezőnyjátékos szándékosan dobja ki a játéktérről, csere nélküli végleges kiállítás nincsen, a cserejátékos azonban csak négy perc múlva jöhet be a vétkes helyére, s tilos két kézzel blokkolni. Sokat még nem gyakorolhatták az új szabályok szerinti pólót a játékosok, ennélfogva kísérleti jellegű a 2005-ös Magyar Kupa, amelynek a folytatásában a négycsapatos csoportokból továbbjutó első két helyezett alkotja a negyeddöntő mezőnyét.

Itt, a legjobb nyolc között - szeptember 10-én és 11-én - már párokba sorolva, oda-vissza alapon ütköznek meg az állva maradók, az elődöntőket - vaksorsolással alakítva ki a két duót - szeptember 24-én tartják, a döntőt és a bronzmeccset pedig 25-én rendezik meg Budapesten, a közelebbi színhely még nem ismert.

A sajtótájékoztatón jelenlevő Kovács István, a bajnoki címvédő, de a tavalyi kupában az Egertől elszenvedett elődöntős vereség nyomán csak harmadik Honvéd mestere előbb arról szólt, hogy most előrébb szeretnének végezni, majd "pontosított": az idén győzni akarnak. A legutóbb kupaelső Vasas vezetőedzője, Földi László természetesen replikázott, kijelentvén, hogy ők viszont meg kívánják tartani tavalyi helyezésüket.