Vágólapra másolva!
Amióta Meszlényi Róbert szövetségi kapitány elkezdett dolgozni a magyar férfikosárlabda-válogatottal és a csapat sorra vívta előbb edző-, majd utóbb Eb-pótselejtező mérkőzéseit, mindenki arra várt, mikor rázza már meg végre magát Báder Márton, a Cibona Zagreb klasszis centere. A 211 centis kosarasnak azonban csak nem akart kijönni a lépés, akadt két, egymást követő meccs, amikor még a kosárba sem tudott betalálni. Pedig óriási szükség lett volna arra, hogy Gulyás Róbertet és Dávid Kornélt, a két Európa-klasszis centert végre tehermentesitse valaki. Aztán vasárnap este Újvidéken megtörtént az áttörés, Báder felébredt "álmából", s a cserepadról beszállva 21 pontjával, 11 lepattanójával és három dobásblokkolásával a mezőny legjobbjává, egyszersmind a Csehország felett aratott 84-79-es magyar győzelem kovácsává nőtte ki magát.

Ch. Gáll András jelenti Újvidékről

"Éreztem a felelősséget, s amikor Meszlényi Róbert beküldött, igyekeztem nagyon összpontosítani. Roppantul feldobott az első dobásblokkolásom, aztán a harmadik-negyedik negyed fordulóján már éreztem, minden sikerül" - emlékezett vissza a 25 éves, Magyarországon a Honvédban, a MAFC-ban és az Albacompban szerepelt kosaras.

- Az első félidőbeli blokkja valóban szédületes volt. Hogyan csinálta?
- A csehek bedobója már elinditotta a ziccerdobást, amikor én átjöttem a "gyenge oldalról", és elpaskoltam a labdát. Tudtam, hogy nem lát, ezért már nem is képes megváltoztatni a dobás irányát. Sikerült.

- Mi a titka ennek a magyar válogatottnak?
- Az, hogy minden meccsen más tesz hozzá valamit az összteljesítményhez. Most én voltam, előzőleg Maci (Gulyás Róbert - a szerk.) vagy Kofi (Dávid Kornél), esetleg Németh Isti. Ezt a lehetőséget már nem engedhetjük ki a markunkból.

Dávid Kornél egyébként éppen kedden, az izraeliek elleni meccs napján ünnepli névnapját, azaz tőle stílszerű lenne egy kiemelkedő teljesitmény. Habár vasárnap is határozottan a jobbak közé tartozott, miként Németh - 15 pont, három tripla - és a viszonylag keveset játszó, de nagy hatásfokkal dobó Gulyás is.

Az este háromnegyed tízkor befejeződött magyar-cseh után az edzői stáb (Meszlényi Róbert és Boros Zoltán), valamint Bartha Ferenc szövetségi elnök és Mészáros Lajos szakmai alelnök is Rátgéber László vacsoravendége volt. Rátgéber újvidéki, s egyrészt puszta jelenlétével, másrészt szorgos háttérmunkájával segíti Meszlényit s ezzel a válogatottat az olyannyira remélt továbbjutás kiharcolásában.

Újvidék különben kosárlabda-lázban ég, főképp, mert a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon a D csoport küzdelmeinek éppen a Vajdaság fővárosa ad otthon, s Szerbia és Montenegró válogatottja, Spanyolország, Lettország és - reményeink szerint - Magyarország is itt szerepelhet majd. Újvidéken egyébként nemcsak Rátgéber van otthon, hanem Németh István is, aki a 2003-2004-es évadot a helyi Vojvodinában játszotta. Némethet mindenki ismeri itt, már-már megható látni, milyen szeretettel paskolják a hátát, s szurkolnak neki a helybéliek.

Amúgy Újvidéket fura kettősség jellemzi. A városba bevezető országút borzalmas nyomornegyeden halad keresztül, a szemét mennyisége a legpesszimistább elképzeléseinket is felülmúlja, a város történelmi centruma azonban a Monarchia idején épült templomokkal, sétálóutcákkal varázslatosan szép. Az árak szintén varázslatosak - egy gombóc fagylalt 10 dinárba kerül, egy komplett reggeli tejeskávéval, kólával, valamint "sarajevski burek" nevű, hihetetlenül finom, túróval töltött sós rétestésztával kilencven dinárból kijön -, s ha tudjuk, hogy egy dinár három forint, akkor értékeljük igazán az itteni körülményeket.

[origo]