Vágólapra másolva!
Zelimir Obradovic, Szerbia és Montenegró férfikosárlabda-válogatottjának a szövetségi kapitánya hétfőn kijelölte 12-es csapatát a pénteken kezdődő 34. Európa-bajnokságra. A keretszűkítés áldozata Alekszandar Pavlovic, a Cleveland Cavaliers hátvédje és Bojan Popovic, a Dinamo Moszkva centere lett. Minderre Újvidéken került sor, ugyanott, ahol a magyar válogatott élet-halálharcot vív a 16-os döntőbe kerülésért, kedd este nyolckor Izrael ellen. A szerbek utolsó edzőmeccsüket hétfőn este vívták a helyi Zeleznik csapatával, s Obradovic edző ezt követően hirdette ki végleges csapatát, mellyel - hazai pályán -  a 2001-ben elveszített Európa-bajnoki cím visszaszerzése a cél.

Ch. Gáll András jelenti Újvidékről

"Nem lesz könnyű dolgunk, már a csoportmeccsek - Spanyolország, Lettország és a pótselejtező győztese ellen - komoly próbatételt jelentenek" - jelentette ki Obradovic, aki legendának számít hazájában, hiszen játékosként az egyik vezéregyénisége volt annak az 1995-ös válogatottnak, amely az embargo évei után visszaszerezte az Európa-bajnoki aranyat a Litvánia felett a döntőben aratott feledhetetlen, 96-90-es mérkőzésen. Obradovic egyébként manapság a görög Panathinaikosz edzője, s "másodállásban" foglalkozik a szerb-montenegrói válogatottal.

A csapat hemzseg az NBA-sztároktól, még úgy is, hogy Predrag Stojakovic (Sacramento), Predrag Drobnjak (Atlanta Hawks) és Vlade Divac (Los Angeles Lakers) nem vállalta a szereplést. Itt van viszont Nenad Krstic, a New Jersey Nets kezdő centere, Jason Kidd, Vince Carter és Richard Jefferson klubtársa, akit 22 évesen a közeljövő legnagyobb szerb csillagának tartanak. Játszani fog Darko Milicic, a 2003-as draft második helyezettje, a tavalyi bajnok, idei vesztes döntős Detroit Pistons alkalmazottja, aki azonban a kispadon töltötte az elmúlt két idényt; Zeljko Rebraca, a Los Angeles Clippers szívbetegségen átesett, de abból felépült centere; Vladimir Radmanovic, a Seattle SuperSonics mindenese és Marko Jaric, a Minnesota Timberwolves mesterlövész hátvédje. Utóbbi úgy ünnepelte visszatérését a válogatottba, hogy az első edzésen, amúgy figyelmeztetés gyanánt, hiba nélkül bevert húsz triplát, egyiket a másik után.

A legnagyobb sztár azonban sohasem játszott az NBA-ben, és 32 éves fejjel már nem is fog: természetesen Dejan Bodiroga, a Barcelonából Rómába szerződött 203 éves hátvéd-bedobó, a "Fehér Magic Johnson" az, akit Belgrádban tömören csak "istenként" (Bog) tisztelnek. Bodiroga a 2002-es világbajnokság - meg még megannyi nagy verseny - hőse, az Argentína elleni döntőt szinte egymaga nyerte meg vesztett helyzetből.

Obradovic nagyon számít két klubjátékosára, az egyaránt a Panathinaikoszt erősitő Scepanovicra (ugróképessége miatt Szöcskének becézik) és a rutinos center Tomasevicre, továbbá az újvidéki születésű, tehát szűkebb hazájában játszó Gurovicra, a mi Németh Istvánunk egykori klubtársára.

"Akiket most kihagytam, azok is Európa-klasszisok, csakhogy egy keretben nem lehetnek többen tizenkettőnél" - magyarázta döntését Obradovic mester.

A keret:
Marko Jaric (198 cm, Minnesota Timberwolves), Igor Rakocevic (194, Real Madrid), Vule Avdalovic (194, Pamesa Valencia), Dejan Bodiroga (203, Lottomatica Roma), Milan Gurovic (205, Joventut Badalona), Vlado Scepanovic (196, Panathinaikosz), Vladimir Radmanovic (206, Seattle SuperSonics), Dejan Milojevic (200, Partizan Beograd), Dejan Tomasevic (208, Panathinaikosz), Nenad Krsstic (214, New Jersey Nets), Darko Milicic (212, Detroit Pistons), Zeljko Rebraca (211, Los Angeles Clippers).