Vágólapra másolva!
Oroszország, amely valaha jogelődje, Szovjetunió révén uralta a férfi kosárlabda Európa-bajnokságokat, 1985 óta egyszer sem tudott diadalmaskodni a kontinenstalálkozón. Mi több, a legutóbbi három Eb-n csak egy nyolcadik, egy ötödik és egy hatodik helyre futotta a világ legnagyobb országának erejéből. Most azonban az orosz új hullám - Andrej Kirilenko vezérletével - elsöpörheti a konkurenciát. Erre bizonyság a szombat esti 87-61-es győzelem az olimpiai ezüstérmes, s az első fordulóban Németországot verő Olaszország ellen.

Az oroszokat - akik első két mérkőzésüket megnyerték a verseci A csoportban - természetesen Andrej Kirilenko, a Utah Jazz 24 éves center-bedobója vezérli. A neve kezdőbetűi után AK47-nek elkeresztelt szentpétervári szupersztár kilenc évvel ezelőtt, 15 évesen az orosz szuperliga történetének legfiatalabb játékosa volt, 19 évesen már szerepelt - és remekelt - a sydneyi olimpián, majd a Szpartak Szentpétervár és a CSZKA Moszkva csapatában leszolgált évek után 2001-ben csatlakozott a Utah Jazzhez, melynek azóta is vezéregyénisége.

A Szergej Babkov - az 1994-es torontói vb-n ezüstérmet szerzett orosz válogatott valamikori erőssége - edző irányította "szbornaja" úgy gázolta le az olaszokat, hogy félidőben már 52-20 volt az állás, sőt, üt perccel a befejezés előtt 35 pont is volt a különbség. A hajrában Babkov mester lehozta összes sztárjátékosát, így az olaszok némiképp kozmetikázni tudták a végeredményt.

"Mindig is állítottam, hogy az Európa-bajnokság egyik esélyese vagyunk. Talán most már a szakemberek is így látják" - nyilatkozta Kirilenko a meccs után. A tüsihajú orosz egyébként 12 lepattanós átlagával vezeti a mezőnyt, ehhez átlagban 19 pont és 3 blokk járul.

Méltó társa a Portland TrailBlazers 23 éves bedobója, Viktor Hrjapa és az amerikaiból orosszá honosított Jon Robert. Holden, akik egyaránt 15 pontot szereztek. A 29 éves Holdenről egyébként tudni kell, hogy 1998-ban végzett a Bucknell egyetemen, majd miután nem draftolta egyetlen NBA-csapat sem, be akarta fejezni kosaras karrierjét. Szerencsére az utolsó pillanatban kapott szerződést a lett Broceni Riga együttesétől - igaz, mindössze havi 3000 dolláros fizetéssel. Itt viszont kiderült, milyen remek kosaras, később Belgiumban, majd Görögországban is kitűnt, ezért három éve leszerződtette a CSZKA Moszkva.

Azóta az Euroliga egyik legjobbja, s tavaly megkapta az orosz állampolgárságot Vlagyimir Putyin elnöktől, jóllehet az alkotmányban ötéves helyben lakást és az orosz nyelv ismeretét szabják meg feltételül...

A D csoportban, Újvidéken a spanyolok nagyon megizzadtak a semmire sem becsült Lettország ellen. Nyilván kissé fáradtak voltak Mario Pesquera mester legényei a pénteki, Szerbia ellen aratott bravúros 89-70 után. Pedig kezdetben minden sikerült Navarróéknak, 30-16-tal zárták az első negyedet, utána viszont az elbizakodottság lett úrrá a spanyolokon, s összesen 18 (!) sikeres triplájával a lefújás pillanatában kiegyenlített a balti alakulat! A hosszabbításban már felülkerekedett a spanyol csapat, Navarro (35) és Garbajosa (31) remeklésének köszönhetően. Említést érdemel, hogy előbbi 24 büntetőjéből 22-t értékesített, utóbbi pedig 14-ből 14-et.

Szerbia-Montenegró 93-77-re verte az első körben Lettországot legyőző Izraelt. Zelimir Obradovic mester kihagyta az öregedő sztárt, Bodirogát, s a hátvédpárban Rakocevicet és Jaricot küldte pályára. Utóbbi meghálálta a bizalmat, 18 pontjával csapata legjobbjának bizonyult azok után, hogy Spanyolország ellen 0 pontot "gyártott".

Centerben a Milicic, Krstic kettős muzsikált a legjobban, a Detroit Pistons és a New Jersey Nets óriásai ketten együtt mindössze 43 percet töltöttek a pályán, s összesen 24 pontot, 17 lepattanót és 3 dobásblokkolást "hoztak".

"Ha továbbra is így játszunk, mégiscsak megnyerhetjük az Eb-t" - mondta Jaric. Az újvidéki közönség pedig vastapsban részesítette a csapatot, amely a negyedik negyedben 67-67-es állás után egy 20-0-s rohammal egyszer s mindenkorra elhúzott.

Vasárnap esti eredmények:
C csoport (Belgrád):
Görögország - Bosznia-Hercegovina 67-50 (33-29)
Szlovénia-Franciaország 68-58 (30-32)

A csoport végeredménye: 1. Szlovénia 6 pont, 2. Görögország 5, 3. Franciaország 4, 4. Bosznia-Hercegovina 3.

D csoport (Újvidék):
Szerbia-Montenegró - Lettország 82-67 (47-31)
Izrael - Spanyolország 85-77 (33-29)

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 5 pont, 2. Szerbia és Montenegró 5, 3. Izrael 5, 4. Lettország 3. (A hármas körbeverésben az egymás elleni eredmények pontkülönbsége rangsorolt.)

A csoport (Versec):
Olaszország - Ukrajna 99-62 (46-41)

B csoport (Podgorica):
Litvánia - Bulgária 92-79 (49-42)

A csoportelsők egyenesen a negyeddöntőbe jutnak, a másodikok és harmadikok egymás ellen küzdenek a fennmaradó négy helyért.

Ch. Gáll András