Vágólapra másolva!
A lett bajnok HK Riga nyerte a jégkorong Kontinentális-kupa utolsó selejtezőkörét, s ez azt jelenti, hogy a székesfehérvári négyesdöntőben szerepelni fog az utóbbi két évtized egyik legjobb kapusa, Arturs Irbe. A rigaiak a jesenicei csoportban mindhárom összecsapásukon - ha minimális különbséggel is, de - győztek, így csatlakoztak a rendező Alba Volán-FeVita, a svájci Zürich Lions és az orosz Lada Toljatti együtteséhez. A kvartett január 13. és 15. között játszik majd a második számú európai kupáért.

Irbe, aki február 2-án lesz 39 éves, még szovjet színekben nyert junior Európa-bajnokságot 1985-ben, majd felnőtt világbajnokságot 1990-ben. 1989-ben az észak-amerikai profiligában (NHL) szereplő Minnesota North Stars (most Dallas Stars) lefoglalta játékjogát a drafton, vagyis az amatőrök seregszemléjén, de - játék nélkül - két évvel később átigazolt a San Jose Sharkshoz. Az első tengerentúli idényében a tartalékgárdában, a Kansas City Bladesben - Wade Flahertyvel közösen - kiérdemelte a legkevesebb gólt kapó kapusnak járó James Norris Emlékdíjat. Később már a San Jose is egyre többet számított rá, és több klubcsúcsot is felállított.

Később a Dallasban, majd a Vancouverben, végül a Carolina Hurricanesben védett, utóbbival 2002-ben Stanley-kupa-döntős volt, és szintén több klubrekordot döntött meg. 1994-ben és 1999-ben szerepelt az All Star-gálán. Játékjoga volt még a Columbusnál, de ő inkább hazaköltözött.

13 NHL-idény alatt alapszakaszban 568 mérkőzésen összesen 32 066 percet védett, 218 győzelmet aratott, 236-szor kapott ki és volt 79 döntetlenje. Átlagban 2,83 gólt kapott, a feléje irányuló 15 033 lövés 89,9 százalékát hárította. Kilenc gólpasszt és 90 perc kiállítást jegyzett. A rájátszásban 45-ször jutott szóhoz, 21 győzelem és 23 vereség a mérlege. Átlagban 2,85 gólt kapott és 90 százalékkal védte a kísérleteket.

Irbe nemzeti hősnek számít, mert a szovjet érában is büszkén vállalta lett mivoltát. Ráadásul a labdarúgás mellett a másik legnépszerűbb sportágban aratott szép sikereket. Mivel a lettek rendezik - történelmük során először - a világbajnokságot 2006-ban, ezért az amúgy is népszerű hoki most kiemelt fontossággal bír.

A jesenicei csoport eredményei:
HK Riga (lett) - Junoszt Minszk (fehérorosz) 2-1
Acroni Jesenice (szlovén) - Grenoble (francia) 6-2
Junoszt Minszk - Acroni Jesenice 2-1
HK Riga - Grenoble 4-3
Junoszt Minszk-Grenoble 8-2
HK Riga - Acroni Jesenice 2-1

a végeredmény:
1. HK Riga 6 pont
2. Junost Minszk 4
3. Acroni Jesenice 2
4. Grenoble