Vágólapra másolva!
Könnyed, 42-27-es győzelmet aratott a magyar nőikézilabda-válogatott Ausztria ellen a balatonfüredi Pannon GSM-torna nyitómérkőzésén. A december 5-én kezdődő szentpétervári világbajnokság előtti utolsó felkészülési találkozóra szombaton, 16 órakor kerül sor, az ellenfél Horvátország lesz.

eredmény, Pannon GSM-kupa, 1. mérkőzés
Magyarország - Ausztria 42-27 (23-13)
Balatonfüred
v.: Herczeg, Südi
gól: Borbás 6, Ferling 6/2, Görbicz 5, Balogh B. 4, Vérten 4, Szűcs 4, Kenyeres 3, Őri C. 3, Tóth 3, Mehlmann 2, Siti E. 1, Kovacsicz 1, illetve Logvin 11/1, Spiridon 6, Budecevic 4, Rotis 3, Plach 2, Engel 1
hetes: 3/2, illetve 2/1
kiállítás: 6, illetve 4 perc

A szentpétervári világbajnokság előtt tíz nappal utolsó előtti felkészülési mérkőzésén, Balatonfüreden lépett pályára a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a tatai edzőtábor után utazott le a magyar tenger mellé. Az ellenfél a nem túl acélos Ausztria volt, az osztrák együttes bevallottan maximum a továbbjutásban reménykedhet a vébén - panaszkodott is Herbert Müller szövetségi kapitány, hogy a gárda alig pár napot tud együtt készülni.

A vendégek keretében lévő rutinos játékosokból még a kezdőcsapatot sem lehetett felállítani, Engel, Rotis, Logvin, Budecevic és Spiridon mellett csupa fiatal kézilabdázó alkotta a keretet, az utolsó pillanatban például az a Laura Magelinskas is meghívót kapott, aki egyébiránt a Nürnberg tartalékcsapatát (!) erősíti...

Magyar részről Pálinger nem vállalhatta a mérkőzést, így Sugár lett a kezdőkapus, Ferling pedig a csapatkapitány.

A védekezés nehezen állt össze - kaptunk átlövésből, indításból, beállós pozícióból is gólt -, pedig a Németh András, Zsiga Gyula kettős orvosolta az évek óta emlegetett problémát, s egyre redukálta a támadás-védekezés közötti cserét (Mehlmannt Kindl váltotta).

Tíz perc elteltével még mindig osztrák előnyt láthattak a szurkolók (5-6), Tóth és Borbás eredményessége mellett még Görbicz góljai jelentettek felüdülést. Kindlt Hornyák váltotta védekezésben, Sugár néháűny bravúrt hozzátett, így a 19. percre végül elmozdult a holtpontról az együttes: Balogh magabiztos ziccerével 13-11-re, Görbicz kihagyott hetese utáni duplázásával már háromgólosra módosult az előny.

Hiába kért időt az osztrák fél, a magyar csapat megnyugodott, s miután a vendégek lendületes első sora 20 perc után elfáradt, Sugár pedig lehúzta a rolót, így 14-12 után 23-13-ra alakult az eredmény a félidőre.

A második játékrészre sort cserélt Németh kapitány, érkezett Kenyeres, Szűcs, Kovacsicz és Őri Cecília, velük együtt a frissesség és a bizonyítási vágy is megnőtt, így a 45. percre tizenhárom gólosra nőtt az előny (31-18). A debreceniek csinos átlövője, Szűcs pazar átlövésgólokkal bizonyított, Őri és Ferling is meglőtte a maga akciógólját, az egyenlőtlen erőviszonyok miatt a mérkőzés még egy edzés szintjét sem érte el.

A magyar válogatott a hajrára még egyszer beleerősített, s végül 42-27-re nyert az erejével teljesen elkészülő, sorsába beletörődő Ausztriával szemben.

Pénteken Herbert Müller tanítványai Horvátország ellen lépnek pályára, majd a szombati zárónapon Magyarország játszik a déli szomszéd ellen (16.00, tv.: Sport1).

Németh András szövetségi kapitány: "Az elején borzasztóan kezdtünk, mindkét félidő második részében játszottunk jobban. Helyzetkihasználásban kell javulnia néhány játékosomnak, Görbicz és Sugár jól játszott, a többieknél van javulnivaló. Örülök Őri Cecília jó bemutatkozásának a válogatottban."

Pincési László