Vágólapra másolva!
December 5-18-a között Szentpétervárra figyel a kézilabdavilág, s a női világbajnokságon természetesen ott lesz a magyar együttes is, amely két esztendeje, a horvátországi ezüstéremnek köszönhetően vívta ki a szereplés jogát. Németh András szövetségi kapitány új alapokra helyezte a válogatottat, a felkészülési mérkőzések egyelőre igazolták döntése helyességét. A szakvezetőt az elutazás előtt kértük rövid értékelésre.

"November 21-e óta dolgozott együtt a csapat Tatán, majd Balatonfüreden, a hét lezárását követően azt kell mondanom, végig a tervezettnek megfelelően tudtunk haladni. Kisebb problémáink ugyan adódtak, így előre nem kalkulálhattunk Pálinger Katalin vagy Tóth Tímea kiesésével, azaz a Pannon GSM-kupa egyik felkészülési meccsét sem tudtuk a legjobb összeállításban játszani. Ennek ellenére azt kell mondanom, amit elterveztünk, s igazán szerettünk volna elvégezni, azt megtettük."

- A horvátok elleni győzelem után azt mondta, jól látszanak a taktikai elképzelések, amelyeket a játékosok meg tudnak tölteni tartalommal. Ám vannak még hibák, s ha az előttünk álló egy hétben javul a csapat, olyan formában utazhat a vébére, ahogy előre elterveztétek. Mit takar ez valójában?
- Azt jelenti, hogy azon elemek tudásának fokában, amelyeket gyakoroltunk, a csapat jó úton halad. Soha sem lehet azt mondani valamire, hogy tökéletes, de a játékosok érzik már, mit várunk tőlük, s megpróbálnak megfelelni a feladatoknak. Amire még szükségünk van a világbajnokág előtti napokban, az a védekezésben a hármas poszton szereplők összecsiszolása, pontosítása. Jónak tűnik az 5+1-es védekezés is, amelyet sebtében tettünk össze, de van benne fantázia. Támadásban az átlövőket kell felhozni, gyorsítani kell a játékosokat, javítani kell a helyzetkihasználást.

- Elődei sokat panaszkodtak, hogy nem lehet áthidalni a támadás-védekezés közötti több cserét, úgy tűnik, ezt most mégis sikerült megvalósítani.
- Igen, de eleve olyan embereket hívtunk be a keretbe - Mehlmann Ibolyát leszámítva -, akik klubjukban szintén védekezek és támadnak is. Például a háromirányítós rendszerben így kifejezetten jól működhet az 5+1-es védekezés. A teljesen nyitott védelemről viszont lemondtunk.

- Mi lehet a fő erőssége a csapatnak a világbajnokságon?
- Azt hiszem, a mezőnyben nekünk van a legszínesebb támadójátékunk, ezen belül a lerohanásunk lehet olyan pozitívum, amilyen erősségű más válogatottnak nem lesz.

- Régóta megy a vita, mi a jobb: komoly tornán keményellenfelekkel készülni, vagy könnyebb riválisokkal edzeni egy-egy világeseményre. Hogy látja ezt a kérdés?
- Igazából nem tudok véleményt nyilvánítani, mi az utóbbit választottuk, több okból is. Egyrészt szerintem a magyar kézilabdának sok lenne a felkészülési dömping, amit például a norvégok bevállaltak, lám, náluk négy kulcsjátékos ki is dőlt. Másrészt fel kellett volna rúgni a bajnoki rendszert, ezzel viszont klubcsapataink kerültek volna olyan hátrányba, amit a januári kupaszezon előtt nem tudtak volna már behozni.

- Csoportellenfeleink közül Szlovéniával játszottatok, Norvégiát és Koreát láthattátok a Világkupán. Napokkal a világbajnokság rajtja előtt hogyan vélekedik az esélyekről?
- Szlovéniával a Croatia-kupán játszottunk, magabiztosan győztünk, reméljük, az elmúlt hónapban nem javultak annyit, hogy ez problémát okozzon. Norvégia és Korea ellen bravúr lenne a győzelem, de csapatomat képesnek tartom arra, hogy győzzön minden riválisa ellen.

Pincési László