Vágólapra másolva!
A Paks nyerte a férfi-, a PVSK a női bajnokságot, kölcsönkapott tréner vette át szezon közben a Diósgyőrt. Kétszer is edzőt váltott az Albacomp, Dávid Kornél Euroliga-ezüstre vezette a Vitoriát, az Európa-bajnokságot mindkét nem esetében nélkülünk rendezték. Károlyi Andrea Pécsről Sopronba tette át székhelyét, augusztusban elhunyt Alekszandr Gomelszkij. Tekintse át velünk a palánkvilág idei történéseit!

Sport 2005 - mindet megnézem!

Februárban edzőt váltott a Diósgyőr női csapata. A hír önmagában talán nem is eget rengető (ráadásul a DKSK békében, közös megegyezéssel vált meg a hölgyeket addig gardírozó Lukács Sándortól), az viszont mindenképpen érdekes, hogy az új mester, a Szolnokról érkező Tapodi Péter fél évre kölcsönben került a borsodi klubhoz.

Azt már megszokhattunk, hogy csapasportágakban a játékosok klubváltásai között bevett forma a kölcsönadás, a szakemberekre azonban ez eddig még nem terjedt ki. A miskolciak húzása végül is bevált, hiszen a fél év eltelte után is Tapodi irányítja a csapatot, amely nagyszerű teljesítményt nyújtva jelenleg is tartja a lépést a két óriással, a Péccsel és a Sopronnal.

Április elején visszahódította a Pécs a női Magyar Kupát (tavaly a szolnokiak nyakába akasztották az aranyat), a hónap végén pedig a Paks cselekedte ugyanezt a férfiaknál. A két esemény között volt még egy Euroliga Final Four pécsi részvétellel, ezúttal azonban nem jött össze az érem Rátgéber László csapatának.

Magyar vonatkozású Euroliga-sikert hozott a május: Dávid Kornél csapata, a spanyol Vitoria a házigazda CSZKA Moszkván keresztül masírozott a döntőbe (a magyar légiós a mezőny egyik legjobbjaként 11 pontig és 12 lepattanóig jutott), ahol végül alulmaradt az izraeli Maccabi Tel Avivval szemben. Ugyanebben a hónapban ünnepelhette kilencedik bajnoki címét a Pécs női együttese, amely a döntőben imponáló magabiztossággal, 3-0-ra verte a nagy rivális Sopron csapatát.


Dávid Kornél és Gulyás Róbert visszatért a válogatottba. A két klasszis évek óta tartó száműzetése a biztosításaikkal kapcsolatos ellentétek feloldása után érhetett véget. Üröm az örömben, hogy a rutinos klasszisokkal alaposan megerősödött nemzeti csapat az utolsó akadályon elbukott, így végül nem lehetett ott a Szerbia-montenegrói kontinensviadalon.

A nyár közepén új edzőt szerződtetett az Albacomp. A horvát mester, Predrag Kruscic igen jó ajánlólevéllel érkezett, amire szüksége is volt, hiszen eredményeivel a Székesfehérvárott félistenként tisztelt Farkas Sándort kellett (volna) feledtetnie. A nagy akarásnak végül nyögés lett a vége, a délszláv tréner pedig az Albacomp tragikus bajnoki rajtját követően idő előtt vehette a kalapját.

Augusztusban elhunyt Alekszandr Gomelszkij, a kosárlabdázás egyetemesen elismert alakja. Az orosz szakember játékosként és edzőként is rendkívül sikeres volt, valamint beválasztották az Egyesült Államokban található sportági hírességek csarnokába is.

A férfiak után a női válogatott sem jutott ki az Európa-bajnokságra, igaz, Sterbencz Tamás fiatal csapata tisztességesen helytállt, ami mindenképpen biztató a jövőre nézve.

A szeptember első híre volt, hogy a lassacskán ős-pécsiként számon tartott Károlyi Andrea a nagy ellenfélhez, a Sopronhoz szerződött. A megállapodást követően a válogatott játékos kifejezte abbéli reményét, hogy a pécsi szurkolók csak a szépre emlékeznek majd, és nem bánnak vele úgy, ahogyan egykoron a Barcelona futball-fanatikusai Luis Figóval.

Szeptemberben lezajlott mindkét Európa-bajnokság, a nőknél cseh, a férfiaknál pedig görög sikerrel.

Novemberben elvesztette veretlenségét a Pécs a női bajnokságban, mégpedig a nagy rivális Sopron vendégeként. A csúcsrangadó pikantériája volt, hogy a mindent eldöntő duplát Károlyi Andrea szerezte.

A december az emlékezéssel kezdődött: 50 évvel ezelőtt nyert Európa-bajnokságot a magyar férfi válogatott. Gyímesi János mesteredző és irodalmár, aki a jubileum apropóján írt könyvet "Ti, 55-ösök" címmel. Az évet immáron hagyományosan a Kelet-Nyugat gála zárta: ezúttal Nyugat diadalmaskodott, a mérkőzés legjobbjának pedig a szombathelyi Kálmán Lászlót választották.