Vágólapra másolva!
Röpke pihenő után - s a január 21-i bajnoki "tavaszkezdet" előtt - már ezen a héten folytatják szereplésüket a nemzetközi kupákban a magyar férfivízilabda-együttesek: a Honvéd és a Vasas az Euroliga 16 csapatos főtábláján, az Eger és az FTC pedig a LEN-kupa negyeddöntőjében.

A rangosabb sorozatban a bajnoki címvédő, az Euroliga legutóbbi kiírásában másodikként végzett Honvéd - hivatalos elnevezéssel Domino-BHSE - az A betűjelű négyesben német csoportellenfelénél vendégeskedik az El harmadik játéknapján.

A zágrábi Mladosttól a nyitókörben idegenben elszenvedett vereség, majd a legutóbbi Euroliga-győztes olasz Posillipo felett idehaza aratott győzelem után a Kőér utcai legénység feltétlenül a siker reményében kelhet útra Berlinbe a Spandau 04-gyel vívandó szombat esti (18.45 ó) mérkőzésre.

A Honvéd-esélyeket erősítheti ama tény, hogy Benedek Tiborék a január első napjaiban a Hajós uszodában rendezett, Sziget Grand Prix elnevezésű nemzetközi tornán - a rendező Újpest mellett - biztosan, egyszersmind mutatós játékkal verték a szintén Euroliga-főtáblás belgrádi Partizant és a LEN-kupa elhódítására készülő orosz Kazanyt is.

Az ugyancsak az Euroliga legjobb tizenhat gárdája között érdekelt másik magyar csapat, a TEVA-VasasPlaket két - a francia CN Marseille-jel és a horvát Jug Dubrovnikkal szemben egyformán megnyert - hazai meccse után a sorozatban először játszik külföldön: a B csoportban az Olympiakosz Pireusz vendégeként száll medencébe szintén szombaton (17 ó).

A tökéletes mérleg megőrzéséhez szükség lesz az újévi energiák maradéktalan mozgósítására, mert a görögök hazai vizeken különösen nagy veszélyt jelentenek bárkire, így a magyar kupagyőztesre nézve is.

A második számú kontinentális kupában, az európai szövetség nevét viselő LEN-kupában az egyenes kieséses szakaszban már a legjobb négy közé kerülésért viaskodnak a csapatok, köztük az Eger és a Ferencváros.

A negyeddöntő első mérkőzését egyformán idegenben vívja a két gárda, ám míg a zöld-fehéreknek szombatra esik a játéknapjuk, a Brendon-Fenstherm-ZF-Eger - a LEN-nél a nemzetközi meccseikre a szerdát "lefoglaló" olasz gárdák egyikével, a Bresciával találkozván - már hét közben vízbe száll.

Mivel a tavalyi szezont az egyik legjobb formában végigjátszó, a selejtezős körök egyikében a hevesieket is legyűrő itáliai gárda a házigazda, Kis Gáborékra rendkívül nehéz pólós lecke vár szerda este (20.30), s bizony már egy "szűkösebb" vereség is elfogadható eredménynek számítana az egri visszavágó előtt.

Az FTC az esélyeket illetően fordított előjelű kirándulásnak néz elébe, amennyiben a Panionioszt a LEN egyik múlt évi csoportkvalifikációs erőpróbáján - Újvidéken - két góllal legyőzte. Igaz, most a görögök odahaza játszanak (szombat, 16 ó), de Katonás Gergőék akár már az első találkozón képesek lehetnek olyan eredményre, hogy a Népligetben ne okozzon főfájást az elődöntős szereplés kiharcolása. Ami - ismerve a Ferencvárosnál immár huzamos ideje zavaróan ható anyagi nehézségeket - igazi bravúrral érne fel.