Társoldalunk:

A Pécs idén nem jutott Final Fourba

2006.03.01. 20:10

A MiZo Pécs hazai pályán vereséget szenvedett a remekül hajrázó litván Vilniustól a női kosárlabda Euroliga két győzelemig tartó negyeddöntőjének harmadik mérkőzésén, így nem sikerült sorozatban harmadszor bejutnia a Final Fourba.

Eredmény:
MiZo Pécs - Vilnius (litván) 59-63 (14-11, 16-14, 15-21, 14-17)
Pécs, 4500 néző
pontszerzők: Branzova 13/3, Iványi 11/6, Fegyverneky 11, Liszina 7, Béres 5, Dapo 5/3, Vajda 4, Johnson 3, illetve Douglas 16/6, Streimikyte 13/3, Kublina 11/3, Baranauskaite 6, Bimbaite 6, Derevjanik 5, Valentiene 3, Kuktiene 3.

A helybéliek által (is) az év pécsi meccsének titulált összecsapás igazi rangadóhoz méltó körülmények között kezdődött: a Lauber Dezső Sportcsarnok színültig megtelt, és a morajló nézőtéren aligha akadt olyan, akinek megfordult a fejében, hogy a 2004-es Final Four első meccse után először ismét kikapnak hazai pályán a kedvencek. A Vilnius múlt kedden 79-66-ra maradt alul, majd három nappal később otthon 79-70-re visszavágott, és az utolsó, mindent eldöntő meccsre "természetesen" - időnyerés érdekében - különgéppel érkezett Magyarországra.

A publikum tülkölése-dudálása kissé alábbhagyott az első percekben, ugyanis a litvánok kezdtek jobban a 34 éves élő legenda, Streimikyte révén - aki aranyérmet nyert az 1997-es budapesti Európa-bajnokságon -, míg az első hazai előnyre (8-7) a negyedik percig kellett várni.

Jó jelnek tűnt, hogy az Euroliga utóbbi két idényének legjobb dobója, az amerikai Douglas egyszer sem talált a gyűrűbe a nyitónegyedben, mivel a fantasztikus formában lévő Fegyverneky valósággal "levette" őt a parkettről. A baranyaiak ifjú 4-ese közben elöl rendre pontosan is célzott, minek következtében hamarosan csapata legjobbjává lépett elő. A szokásos kőkemény védekezés révén kisvártatva hét pontra meglépett a Pécs, Streimikyte összeszedte harmadik személyi hibáját, az előző két mérkőzésen 20 pont felett szóró Douglas pedig óriási meglepetésre nulla ponttal zárta az első félidőt. Ekkor 30-25 volt az állás.

A nagyszünetbeli statisztikából kitűnt, hogy a házigazdák - bár egyetlen triplát sem dobtak - sokkal eredményesebben támadtak (46 százalék) ellenfelüknél (33), ráadásul több mint háromszor annyi labdát szereztek (7, illetve 2). A mesterlövészek listáját Fegyverneky és Streimikyte vezette 9-9 ponttal.

Fordulás után Douglas rögtön triplával "köszönt be", a Rátgéber-gárda három perc alatt mindössze egy pontot szerzett, így minimálisra csökkent az előny (31-30). Kissé elfogytak az ötletek, a játékmester Iványi könyöksérülése miatt átmenetileg kivált, ekkor a Branzova-Liszina centerkettős tartotta a lelket a többiekben. A visszatérő Iványi gyors egymásutánban bevágott két hármast, ám 30 perc elteltével így is 45-46-ot mutatott az eredményjelző.

Az utolsó negyedet Dapo találatai vezették fel, majd az óriási csata bizonyítékaként rengeteg személyi hiba és büntető következett. Ezekből a helyzetekből általában a mecsekaljaiak jöttek ki jobban, ráadásul Vajda fontos lepattanókat szedett, majd néhány figyelmetlenség - no meg a lett Kublina remeklése - okán az elképesztően védekező rivális újra előnybe került. A pécsiek hosszú időre 55 ponton ragadtak, és fél perccel a vége előtt még mindig 55-58 volt az állás. Iványi kettőből csak egy büntetőt értékesített, mint ahogy Bimbaite is, majd Branzova 20 másodpercnél csodálatos triplával egyenlített (59-59). Douglas nem rontott a vonalról (59-61), majd egy labdaszerzést követően Derevjanik pecsételte meg a baranyaiak sorsát.

Ezzel a MiZo 19 győzelem után kapott ki újra otthon az Euroligában, az utolsó kudarc a 2004-es Final Four elődöntőjében következett be.

A lefújás után Rózsa Gábor ügyvezető közölte, hogy megóvják a találkozót, miután 20 másodpercnél a bírók rossz helyről hozatták játékba a labdát. Ezzel együtt - és a tapasztalatok alapján - a procedúra nem sok sikert ígér a fekete-fehéreknek...

Rátgéber László vezetőedző: "A végén nem Douglast akartuk faultolni, de a rossz bedobás miatt át kellett rendeződnünk. Nem tudom, mit várhatunk az óvástól, nem bízom semmiben. Összességében többet vártam a cseréinktől, kemény ütközeten vagyunk túl, nagyon sajnálom a történteket. A Vilnius a hajrában jobb volt nálunk, de ehhez az is kellett, hogy nálunk elfogytak a befejező emberek."

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK