Vágólapra másolva!
A realitásokat figyelembe véve nem a magyar válogatott az esélyes arra, hogy a divízió I-es jégkorong-világbajnokságon megszerezze az első helyet, és vele együtt kivívja a legmagasabb osztályba jutást. Pat Cortina szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, most is "benne van a pakliban", hogy a gárda feljut, ám erre ezúttal a korábbiakhoz képest kevesebb az esély, ráadásul csak akkor lehetne világra szóló bravúrt elérni, ha a "kirakós játékban" az összes elem passzolna.

"Játsszunk minden mérkőzésükön jól, és majd meglátjuk, hogy az mire lesz elegendő: az első, a második, a harmadik, a negyedik vagy az ötödik helyre. A hatodikat már csak kabalából is zárjuk ki" - mondta a kanadai-olasz szakember.

A hétfőn rajtoló amiens-i vb-n a magyarok előbb a britekkel mérkőznek. Az utóbbi időszakban felemás a mérleg, akadtak értékes sikerek, de fájó vereségek is. Ezután következnek az izraeliek, akikkel még soha nem találkozott az együttes. A rivális Stanley kupa-győztes edzővel - a kanadai Jean Perronnal (1986, Montreal Canadiens) - és több honosított orosz hokissal készül. Mindezek figyelembe vételével szép lenne két győzelemmel indítani.

A szerdai szünnap után a házigazda franciák következnek, akiket 2001-ben óriási bravúrral sikerült a szintén otthoni (grenoble-i) vb-jükön legyőzni 3-1-re. Újabb pihenőt követően jön a várhatóan legnehezebb ellenfél, az olimpiai tizedik és a feljutáson kívül másban nem is gondolkodó német válogatott. A magyarok a hónap elején kétszer is minimális különbséggel kaptak ki a kétszeres Stanley-kupa-győztes Uwe Krupp irányította alakulattól, amely időközben tovább erősödik, hiszen az NHL rájátszásába be nem jutott klubokból is érkeznek játékosok. A magyarok csak egyszer, még 1940. február 3-án győzték le a németeket.

A vasárnapi zárásként a japánok jönnek, akik az utolsó két egymás elleni találkozón még gólt sem ütöttek (3-0 és 7-0), igaz, ezúttal a korábbinál erősebb csapattal állnak ki.

A magyar együttes a vébé előtt öt felkészülési meccset játszott. A már említett németek elleni páros meccsből egy 3-2-es és egy 1-0-s vereséggel kerültek ki Ladányiék, majd Sanok városában 1-0-ra és 4-2-ra is legyőzték a lengyeleket. Április 19-én, Zalaegerszegen a horvátok következtek, a meccsek szintén 4-2-re nyerte meg együttesünk.

A divízió I-es vébé másik csoportjának az észt főváros, Tallinn ad otthont, ahol a házigazda mellett Ausztria, Horvátország, Litvánia, Hollandia és Lengyelország szerepel.

A magyar csapat:
kapusok: Budai Krisztián (Alba Volán-Fevita), Szuper Levente (Asiago)
1. sor: Svasznek Bence, Sille Tamás - Gröschl Tamás, Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián (mind Alba Volán)
2. sor: Szélig Viktor, Tokaji Viktor (mindkettős DAC-Invitel) - Peterdi Imre, Vas Márton (mindkettő DAC), Ladányi Balázs (Újpest)
3. sor: Lencsés Tamás (DAC), Horváth András (Újpest) - Feil Arnold, Hoffmann Attila, Jánosi Csaba (mind Ferencváros)
4. sor: Tőkési Lajos, Kangyal Balázs - Kovács Csaba, Majoross Gergely (mind Alba Volán), Fekete Dániel (Dornbirn).

(MTI) / [origo]