Vágólapra másolva!
Bejutott a fináléba a Ferencváros a nőikézilabda EHF-kupában, miután a hazai egygólos győzelmet követően hatalmas csatában 27-27-et ért el az elődöntő visszavágóján az ukrán Motor Zaporizzsja otthonában. A KEK-döntőben is lesz magyar résztvevő, miután a Győr a hazai ötgólos siker után az elődöntő visszavágóján csak 23-22-re kapott ki a norvég Larviktól.

női EHF-kupa, elődöntő, visszavágó:
Motor Zaporizzsja (ukrán) - FTC 27-27 (16-14)
továbbjutott
: a Ferencváros, 51-50-es összesítéssel.

Forrás: [origo] Összefoglaló a mérkőzésről

Forrás: [origo] Ferencvárosi értékelés a meccsről

A Ferencváros nem ijedt meg, hanem bátran nekiugrott a félelmetes riválisnak, amely ettől meglepődött, és alig találta meg a ritmust. A vendégek a 10. percben 5-3-ra vezettek. A folytatásban ugyan mindkét gárda támadójátéka feljavult, ám a védelmek gyakran nem álltak feladatuk magaslatán.

Felváltva estek a gólok, a hazaiak nem tudtak egyenlíteni (20. perc: 10-11). A sokat cserélő Zaporizzsja a szünet előtt jobban értékesítette helyzeteit, fordított, és összesítésben is átvette a vezetést. A folytatásban a magyar együttes ismét hajtós játékkal rukkolt elő, és könyörtelenül kihasznált minden hibát.

A 40. percben újra egyenlő lett az állás (20-20) , így megint a Ferencváros állt továbbjutásra. Csakhogy az ukránok is újítottak, s a kemény harcban 25-23-ra elléptek. Ekkor világossá vált, hogy a Zaporizzsja csak legalább kétgólos siker esetén lehet finalista.

A hajrában változatlanul felváltva estek a találatok, így idegőrlő volt a zárószakasz. A lelkes vendégek az 57. percben egyenlítettek (26-26), és a végén már csak egy-egy gólt láthatott a szomorúan távozó nézősereg.

A szenzációsan küzdő, a népligeti csatában 45 percig padlón lévő Ferencváros utoljára 2002-ben volt európai kupadöntőben, akkor a Bajnokok Ligájában volt finalista Németh András csapata.

"Sikerült nagyon jól felkészülnünk a mérkőzésre, és végig kézben tartottuk a csatát. Sokáig vezettünk is, míg az ukránok, ha fordítottak is, egyszer sem tudtak két gólnál jobban elhúzni. Mindenki akart, küzdött, és hozzá tudott tenni a sikerhez" - nyilatkozta Maglódi Lajos, az FTC ügyvezetője.

A finálé első mérkőzését május 13-án vagy 14-én, a visszavágót május 20-án vagy 21-én rendezik. A tiszta magyar döntő - akárcsak 2005-ben - megint létrejöhet, hiszen a Debrecen vasárnap fogadja az első találkozót 26-21-re nyerő horvát Podravka Koprivnicát. Tavaly az elődöntőben a Ferencvárost búcsúztató Cornexi-Alcoa-HSB Holding nyerte az EHF-kupát a most KEK-ben próbálkozó Győri Graboplast ETO KC előtt.

később:
Debrecen - Podravka Koprivnica (horvát), vasárnap 18 ó