Vágólapra másolva!
Győzelemmel kezdte az amiens-i divízió I-es világbajnokságot a magyar jégkorong-válogatott, amely a nyitófordulóban 4-3-ra nyert Nagy-Britannia ellen.

Első forduló:
Magyarország - Nagy-Britannia 4-3 (1-0, 1-1, 2-2)
gól: Gröschl (10.), Kovács (29.), Ocskay (45.), Vas (47.), illetve M. Myers (23.), Phillips (57.), Shields (58.)

A kemény és sportszerűtlen britek gyorsan többször emberhátrányba kerültek, és a harmadik ilyen szituációban Ocskay szép keresztpasszából Gröschl megszerezte a vezetést. Később Kangyal büntetése alatt a rivális is veszélyeztetett, ám Szuper látványos mozdulattal hárított.

A második harmadot jól kezdték a britek, és noha a magyar kapus jól védett, a harmadik ziccernél már ő sem segített. Matthew Myers emberelőnyben lopta a távolságot, és közelről a rövid sarokba lőtt. Az egyenlítés után felpörgött Pat Cortina alakulata, sorra dolgozta ki a helyzeteket. Aztán a 29. percben Szuper indította Vast, aki tovább passzolt a cserepadról berobbanó Kovácsnak, a fiatal csatár pedig elhúzta az amúgy remekül védő Murphy mellett a pakkot, és higgadtan a hálóba emelt. A folytatásban is a magyarok akarata érvényesült.

A záró játékrész elején is maradt a lendületből, és Sille átadását Ocskay tette a léc alá. Pedig nehéz dolga volt, mert a korong pattogott. Aztán 1:39 perc múlva Ladányi passzát Vas kapásból bombázta a hálóba.

A hátralévő tíz percben egyszer kettős emberelőnybe került a szigetországi alakulat, amely előbb a felső lécet találta el, majd az 57. percben Phillips kísérlete Szuperről bepattant. A szimpla hátrányban Shields is betalált, így a hajrá ismét izgalmassá vált. Két és fél perccel a befejezés előtt lement a brit kapus, helyére egy mezőnyjátékos érkezett, de komolyabb helyzet már nem akadt.

Ezzel értékes győzelemmel nyitott a Cortina-sereg, amely 57 percig remekül játszott, a hajrát elrontotta ugyan, de végül megérdemelten szerezte meg a két pontot.

A magyarok legközelebb a divízió II-ből feljutott, több honosított orosz játékossal felálló, a németektől elszenvedett 11-2-es vereséggel kezdő izraeli gárdával találkoznak.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) hozzájárult ahhoz, hogy az izraeli válogatott kedd helyett szerdán játsszon a magyarok ellen. Az izraeli csapattal vasárnap közölték otthonról, hogy a keddi holokauszt-emléknapon ne lépjen jégre. Így aztán a vasárnap esti technikai értekezleten bejelentették: inkább szerdán kívánnak játszani a magyarok ellen.

Az IIHF végül úgy döntött, hogy módosítja a programot, de a magyarok mondhatják meg, hány órakor kívánnak jégre lépni. A mieink döntöttek, és szerdán 16.30-kor játszanak az izraeliekkel.

Pat Cortina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Saját magunk dolgát nehezítettük meg. Háromgólos vezetés után kicsit kiengedtünk, a játékvezető is befújt egy véleményem szerint jogtalan kiállítást, ami után azonnal kettős hátrányba kerültünk. Ekkor feltámadtak a britek, két gyors gólt kaptunk, amiből a második elkerülhető lett volna. Vas Mártonnal kimondottan elégedett voltam, a ferencvárosi sor is kiválóan oldotta meg feladatát. Sajnos emberhátrányban nem voltunk jók, minden brit gól így esett. Szuper ugyan jól védett, ám az utolsó találatnál hibázott, de ekkor már neki is nehéz volt fejben felpörögnie."

További eredmények:
Németország - Izrael 11-2 (6-0, 3-0, 2-2)
Az első harmadban 32-0 volt a kapura lövés a németek javára, a végén pedig 58-9.

Franciaország - Japán 4-1 (2-0, 2-1, 0-0)

A 2. forduló programja:
kedd:
Németország - Japán 16.30
Franciaország - Nagy-Britannia 20 ó
szerda:
Magyarország - Izrael 16.30