Vágólapra másolva!
A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöksége köszöni Markovits Lászlónak, a Vasas ügyvezető elnökének a botrányos végkimenetelű, szombati Vasas-Eger bajnoki elődöntő kapcsán fogant levelét, de ahogy más fegyelmi ügyek esetén, ezúttal is a saját sportági szabályzata alapján jár el.

Ezt Martin György, az MVLSZ elnöke jelentette ki azt követően, hogy az angyalföldi klub első embere levélben fordult a szövetség vezérkarához egyfelől az elnökség azonnali összehívását sürgetve, másfelől erőteljesen kifogásolva többek között azt, hogy rendezési hiányosságok címén az MVLSZ versenybírói bizottsága 300 ezer forintra büntette a Vasast.

Markovits ezt különösen annak fényében tartja elfogadhatatlannak, hogy a vendég egriek vezetőedzője, Gerendás György volt az, aki pofon vágta Méhes Jenőt, a Vasas pólósainak szakosztály-igazgatóját. A piros-kékek ügyvezetője emellett azt is szóvá tette, hogy szerinte nem eléggé elrettentő erejű a Gerendásra kiszabott fegyelmi ítélet, amellyel ez év végig parancsolták le a hevesiek kispadjáról az edzőt. (Gerendás ügyét szerdán az esti meccs előtt tárgyalja az egri klub.)

Martin György szerint viszont először az elnökségnek csak akkor lehet teendője, ha megkapja a fegyelmi bizottság határozatát írásban, "az alapján történhet valami", de ha történik is, akkor sem az elnökség, hanem a fellebbviteli bizottság dönt. Ugyanígy nincs köze az elnökségnek a Vasas pénzbüntetéséhez, hiszen azt a versenybíróság rótta ki, annak a felettes szerve pedig a sportági egyeztető bizottság (SEB).

Az ügy szerdai fejleményeként a SEB elnöke rendkívüli ülést hívott össze az ominózus mérkőzés ügyében, s a testület arra a megállapításra jutott, hogy a játékvezetők elmulasztották a sárga és a piros lap következetes alkalmazását, s nem a szabályoknak megfelelően torolták meg a szándékos durvaságokat.

Továbbá - olvasható a bizottság közleményében - a mérkőzés ellenőrei nem kellő szigorral minősítették a játékvezetőket és nem avatkoztak be az elfogadhatatlan események bekövetkeztekor. A SEB a bírók minősítését megváltoztatva úgy határozott, hogy a két játékvezető közül Báthori Györgyöt figyelmeztetésben részesíti, Vojvoda Istvánt a rájátszás további mérkőzésein nem foglalkoztatja, Pék Gyula és Konrád Ferenc ellenőröket pedig figyelmeztetésben részesíti.

Javasolja továbbá az elnökségnek elfogadásra, hogy a rájátszás hátralévő mérkőzésein brutalitás esetén a SEB videofelvétel alapján fegyelmi eljárást kezdeményezhessen az elkövetővel szemben.